Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Grillartikler fra 2003, 2004 og 2005

I 2003, 2004 og 2005 grillede vi i Bornholms Tidende. Opskrifter og artikler fra de i alt 19 gange findes her på hjemmesiden. Tips, ideer og eventuelle grillspørgsmål modtages meget gerne på wolff@wolff.dk.

Elly og Søren R. Wolff griller sommer og vinter på deres højt skattede Weber kuglegrill, og i tre år blev nogle af deres opskrifter samt ideer til, hvordan man kan få mest muligt ud af grillen bragt i Bornholms Tidende. Efter aftale med Bornholms Tidende offentliggøres artikler også her på Wolffernes hjemmeside.

Grillvin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning.

Bornholms Tidendes hjemmeside nås ved at trykke her.

I sne står and og grill i skjul
Vi var på besøg for måske ti år siden hos gode venner (Leila og Niels Lindén) i et sommerhus i Nordsjælland. Det var i begyndelsen af januar. Et ti tommer tykt snelag pyntede gevaldigt på landskabet, men gjorde vores kørsel til den sjællandske Kattegatkyst lidt usikker. Vi nåede frem inden solen gik ned og blev modtaget i den varme stue med budskabet om, at vi skulle have stegt and til middag.
- Hvor kommer anden så fra? spurgte vi.
- Jamen, den har Niels sat på grillen for et stykke tid siden.

En sort tingest på tre ben
Ude i haven så vi nu, at der stod en sort tingest på tre ben. Og den måtte være varm, for under den var sneen smeltet. Det var en Weber Grill. Vi mente nok at have hørt om sådan en før, men var egentlig ikke helt klar over, hvad det var. Selv om vi har stor tillid til Leila og Niels, så var vi dog noget skeptiske: At stege en and uden døre i flere graders frost og med sne som underlag var dog lidt sært.

Resultatet var fremragende, kunne vi konstare nogen tid senere, da vi satte os til bords. Og siden vakte det berettiget opsigt, når vi fortalte andre venner og bekendte om oplevelsen i Nordsjælland, ligesom vi - når vi selv har haft gæster om vinteren- til diverse retter, der er blevet tilberedt ude i vinterkulden, har læst forbavselse i gæsternes ansigter. Måske også en anelse skepsis.

I øvrigt fik vi aldrig svar på, hvorfra anden den januardag for mange år siden kom. Så det må stå hen i det uvisse. Men at den var god, det glemmer vi aldrig.

Kød sort som kul
Det er nok den samme skepsis, som vi til en vis grad har været besjælet af, når vi i tidens løb er blevet inviteret til diverse grillfester, hvor man stod i røg og damp og stegte kød og pølser, til de ofte var blevet ligeså sorte som kullene, der skaffede varmen.

Vi er et traditionelt ægtepar fra den tid, hvor kvinden passede det huslige og manden alt det andet, bl.a. græslåningen. Så madlavningen har heller ikke været noget manden i huset beskæftigede sig ret meget med. Og interessen har heller ikke været der. Så da manden i huset fik en Weber Grill i fødselsdagsgave var der nogen spænding om, hvorvidt den faldt i god smag hos modtageren.

- Jeg har aldrig tidligere set ham læse så mange madopskrifter, siger Elly, og hele den første sommer igennem stod den på grillmad. De få dage, hvor det ikke var vejr til den slags, flyttedes grillen hen til køkkendøren. For grilles, det skulle der.

Nu har det udviklet sig til et ægteskabeligt teamwork, når der skal laves mad på grillen - til glæde for begge.

Julegåsen blev stegt ude i kulden
Det fortsatte henover efteråret og også ofte i vinterens løb blev grillen taget frem. Det har også den fordel, at hvis man gerne vil være fri for mados i køkkenet, så har man lige pludselig med grillen fået et udekøkken, der flytter madosen væk fra boligen.

Vores store "svendeprøve" kom da vi juleaften stegte en stor gås på grillen, mens flæskestegen blev tilberedt inde i komfuret i køkkenet.

Vi har haft fanastisk glæde af vores grill, og den glæde vil vi gerne dele med læserne. Vi har været glade for vores Weber, men vi ved også, at griller af andre mærker er ligeså gode. Det der er så godt ved en kuglegrill, er at den faktisk virker som en varmluftsovn, men på en eller anden forunderlig måde har den "evnen" til at holde kødet saftigt, hvad man jo ikke altid oplever på en åben grill eller i varmluftsovnen.

Vi byder hermed læserne velkommen til otte onsdage med sommergriller på programmet i Bornholms Tidende. Vi håber at kunne være med til at inspirere til hyggelige sommeraftener med god grillmad på menuen.

Stort set alt kan grilles på en kuglegrill, hvis bare man har de rigtige hjælpemidler. Det vil vi komme ind på i dag og de kommende onsdage og håber dermed at inspirere læserne til spændende madlavning i en forhåbentlig god sommer.

Elly og Søren R. Wolff

Opdateret d. 15.1.2007