Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Boganmeldelser og fiskefrikadeller med aïoli

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

Danske grillguruer har noget til smagsløg og smilebånd
De danske guruer, når det gælder råd og vejledning om brug af Webers kuglegrill er Miriam og Jan Glæsel. De har udarbejdet og udgivet to ganske fremragende bøger, der også er praktiske i formatet. De hedder "Brug låget når du griller" I og II.

I den nyeste udgave, der kom på gaden lige før sommer,. har de også medtaget råd om gasgrill og indretning af et udendørs grillkøkken.

Vi havde gerne gengivet nogle råd og vejledninger fra de udmærkede bøger, men guruerne er ikke sådan at komme i kontakt med, og deres presseagent har valgt at holde sommerferie her midt i grillhøjsæsonen. Vi ville gerne i forbindelse med denne anmeldelse have bragt et mindre uddrag eller en spændende opskrift fra bogen. Men det må man kun efter forud indgået aftale med Glæsel-parrets presseagent. Og hun holder ferie. Så vi nøjes med omtalen og et billede, som vi har fået stillet til rådighed.

Vi har fundet megen inspiration i den første bog og det tillæg, der kom en gang i fjor, og vi glæder os til at gå i gang med den anden, selv om vi ikke har nogen drømme om en gasgrill, men måske nok om et mindre udendørs grillkøkken.

Der er stor iderigdom og mange gode opskrifter i Glæsel-parrets bøger. Endvidere er de lavet som ringbind, hvorfra man kan udtage de enkelte opskrifter, hvis man skal have dem ved sig under tilberedningen. Og de kan vaskes af, hvis man kommer til at spilde på dem. Ganske praktisk.

Vi kan på det varmeste anbefale bøgerne, der fra A til Z fortæller om kuglegrillens muligheder og gennemgår ekstraudstyr og hvordan det vedligeholdes. Endvidere har bogen mange finurlige opskrifter, som bestemt er værd at afprøve.

Og som i så meget andet er der jo intet i vejen for, at man selv tilpasser opskrifterne efter behag og erfaring.

Det kan ikke undgås, at bøgerne også er en hyldest til Webers kuglegrill, som vi jo også selv er faldet for. Hvis man hellere vil bruge en anden kuglegrill, er der jo overhovedet intet i vejen for det.

I den nyeste af de to bøger er der bagest en række oplysninger og skemaer om stegetider. Især meget nyttigt for nybegynder, der endnu ikke har høstet stor erfaring, men også værd at kigge på for nogen, der har været med i længere tid. Og man bliver jo aldrig for erfaren til at kunne lære noget nyt.

Foto: Miriam og Jan Glæsel med et
fad popkorn - frembragt på
kuglegrill.
(Foto: fra "Brug låget når du
griller II").

I et kapitel i den nye bog er der en række guldkorn - og et af disse må afprøves, men først skal det lige gengives her:
"Lav altid rigeligt med mad, når du griller. Det sparer dig for indkøbsturen næste dag. Rester tilberedt i grillen vil aldrig smage som opvarmet restemad. Det bedste råd til en lettere og hyggeligere hverdag."

Bøgerne har noget til både smilebåndet og til smagsløgene.

Ny god inspiration fra Middelhav til Østersø
"Webers nye grillkogebog" af Matthew Drennan er for nylig udkommet på Lademann. Det er en sag på 208 sider. Den koster 149 kr. uindbundet og 100 kr. mere, hvis man vælger den indbundet. Den præsenterer mange opskrifter på grillretter, der har deres udspring i landene omkring Middelhavet.

Bogen er meget flot illustreret med farvefotos. Der er 130 appetitvækkende grillretter med fisk, fjerkræ, kød, salater og grøntsager. Billederne gør bestemt deres til at få tænderne til at løbe i vand.

I forordet anbefales bogen af Jeff Stephen, der er søn af Webers kuglegrills opfinder. Han skriver bl.a.:
"...jeg.... forbløffes over, hvor vidt Weber-grillstegning er nået. I 1952 stod min far, George Stephen, i familiens baghave langt ude i Midtvesten og byggede en overdækket grill til familien - og hvem skulle dengang have troet, at den grille en dag ville krydse Atlanten og finde en naturlig plads i europæisk gastronomi."

Han skriver videre, at hans far fik en sensationel idé. Han"fandt faktisk løsningen på de ulemper, der var ved de åbne griller, der var så almindelige dengang."

"Hans runde kedel fik ganske enkelt maden til at smage bedre, stegte den hurtigere, mere jævnt og altid med et markant strejf af grillrøg."

Det er jo netop disse argumenter, der har fået os til at falde for Webers kuglegrill og dens mange anvendelsesmuligheder.

"Webers nye grillkogebog" kan være en ganske udmærket inspirationskilde til mange retter. Og selv om den er baseret på de råvarer der er karakteristisk for Middelhavet, kan en række af dem omplantes til bornholmske forhold og med bornholmske råvarer.

Vi har valgt en opskrift til denne uge, baseret på fisk, som med lethed skaffes på Bornholm:

Fiskefrikadeller med aïoli
Opskriften er beregnet til fire personer, grillmetoden er direkte - det vil sige at frikadellerne steges på risten direkte over de glødende kul. Stegetiden 10 minutter og forberedelse er sat til 40 minutter plus saltning natten opver.

Ingredienser:

  • 550 g tyk uflået torskefilet
  • 100 g salt
  • 6 dl mælk
  • 500 g melede kartofler
  • 2 spsk olivenolie
  • 3 store fed hvidløg, knuste
  • friskkværnet sort peger
  • 1 spsk hakket frisk persille
  • 1 spsk hakket frisk purløg
  • 50 g mel, til panering
  • olie til pensling,
  • aïoli som tilbehør (forklaring følger)

Dagen før hældes halvdelen af saltet i et fad eller en plasticboks, der er stor nok til, at torsken kan ligge ovenpå. Læg torsken med skindsiden nedad. Hæld resten af saltet over torsken i et jævnt lag. Dæk fadet til og sæt det i køleskabet natten over.

Næste dag skylles torsken under rindende vand. Dæk den derefter med koldt vand og lad den stå i en time.

Foto: Stribede fiskefrikadeller
med aïoli. De er stegt
direkte over de glødende
briketter. Vi ville nok selv
foretrække at stege dem
på den særlige grillpande.
(Foto: fra bogen "Webers nye grillbog").

Hæld vandet fra torsken og læg den i en kasserolle sammen med mælken. Bring det i kog og lad det koge i 6-8 minutter, til fisken lige er mør. Tag den af varmen og hæld mælken fra. Når torsken er afkølet, fjernes skind og ben. Del fisken i store stykker.

Skær kartoflerne i lige store stykker og kog dem. Hæld vandet fra. Sæt gryden på varmen i omkring et minut og ryst den undervejs, så den sidste fugtighed tørrer væk.

Hæld olivenolie ned i kartoflerne sammen med knust hvidløg og masser af sort peber, og mos dem, til mosen er jævn. Fold persille, purløg og fiskestykker ind i kartoffelmosen, til det er godt blandet. Del blandingen i otte portioner og form dem til fiskefrikadeller. Læg dem på et fad og afkøl dem i mindst en halv time, så de bliver faste.

Drys fiskefrikadellerne med mel over det hele og ryst overskydende mel af. Pensl stegeristen grundigt med masser af olie og grill fiskefrikadellerne direkte over middel varme i 8-10 minutter, til de har fået tydelige grillmærker. Vend dem en gang under stegningen. Server med frisk aïoli til.

Vore kommentarer: den bornholmske rapsolie kan sagtens erstatte olivenolien. Hvidløg kan undlades helt eller erstattes med løg. Frikadellerne kan både steges på risten og på en grillpande, hvis man har en sådan.

Aïoli
Ordet kommer fra Provence og betyder en emulgeret, kold sauce med knust hvidløg - en variant af mayonnaise, forklaret det i Den Store Danske Encyclopædi.

Bogens opskrift på en aïoli er:

  • 6 store fed hvidløg, knust
  • 3 æggeblommer
  • 3 spsk frisk hvid brødkrumme
  • 5 spsk hvidvinseddike
  • salt og friskkværnet sort peber
  • 3 dl. ekstra jomfruolivenolie.
Kom æggeblommer, hvidløg, brødkrumme, eddike og rigeligt med salt og peber i en foodprocessor og blend det til en puré. Lad motoren gå og tilsæt langsomt olivenolien, så det bliver til en tyk emulgeret sovs. Tilsæt en spiseskefuld kogende vand og blend et øjeblik. Opbevares tildækket i køleskab. Holdbarheden er to dage.

I næste uge går der ged i den
Da vi første gang spiste gedekød, var det med nogen skepsis, vi satte tænderne i det. Hvad det er for en fordom, der er årsag til den umiddelbare aversion mod denne lækre spise, ved vi ikke rigtig. Men det har muligvis noget at gøre med, at en ged jo er et klappedyr, og så måske også, at den godt kan lugte lidt fælt.

Men ged er ualmindelig lækkert kød. Det kan minde lidt om dyrekød, farven er næsten den samme og smagen? Uhm!

Gedekød kan være lidt svært at få fat i. Der var for nogle år siden et projekt med bornholmsk avl af sydafrikanske boergeder. Desværre gik det i sig selv. Men der er da stadig bornholmske gedeavlere.

I næste uge vil vi her på siden fortælle om, hvordan man kan tilberede et stykke gederyg eller en kølle på kuglegrillen.

For at være sikre på, at vore læsere kan få glæde af opskriften, har vi sikret os, at Håndværksslagteren har friskslagtet gedekød i næste uge.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007