Bornholmsk Turistleksikon - C

Christianshøj - Område i Almindingen, hvor der før var trinbræt til De bornholmske Jernbaner. Her ligger endvidere et savværk, og der er ikke langt til Christianshøjkroen, eller Hareløkkerne med travbane og dyrskueplads.

Christiansø - Sin lidenhed til trods rummer øgruppen Ertholmene, der omfatter to beboede øer (ca. 100 indbyggere), Christiansø og Frederiksø, fuglereservatøen Græsholm og en række klippeskær. Christiansø og Frederiksø er forbundet med en svingbro. For mere end 300 år siden omdannedes de to øer til en fæstning af Christian V. Der er helårsforbindelse til Christiansø med postbåden "Peter" fra Gudhjem, sejltid ca. en time. Om sommeren er der endvidere daglige ruter fra Gudhjem og Allinge. Christiansø ligger 26 kilometer øst for Hammeren. Den smukke lille øgruppe er præget af fiskerhytter og beboelseshuse, der føjer sig smukt ind i øernes natur. Der er et meget spændende fugleliv, specielt i for- og efterår, hvor mange fugle, som ellers ikke ses i Danmark, er på træk hen over øerne, hvor de ofte gør hvil. Endvidere findes der en del spændende planter på øerne, der kan gøres til genstand for kortere såvel som langvarige besøg, alt efter hvilken interesse, man har. Der er gæstgiveri og en mindre campingplads på Christiansø, og passagen mellem de to beboede øer danner en udmærket havn, der besøges af et betydeligt antal lystsejlere om sommeren. Store Tårn på Christiansø fungerer som fyrtårn, mens Lille Tårn på Frederiksø er et spændende lille museum. På Frederiksø findes endvidere et tidligere statsfængsel, hvor bl.a. samfundskritikeren dr. Dampe sad fængslet i 25 år i 1800-årene. Administrativt hører Ertholmene ind under forsvarsministeriet og er derfor ikke en del af en kommune. Det betyder, at de fastboende ikke betaler kommuneskat. Det er ikke lovligt at holde husdyr på øerne, og det betyder også, at turister ikke må medbringe hunde og katte. Årsagen er at drikkevandsforsyningen foregår fra nogle åbne vandreservoirer.

Cirkus Stjerneskud - Er et nexøinitiativ, hvor børn optræder i traditionelle cirkusroller. Cirkusteltet slås op rundt om på øen om sommeren. Om vinteren øver de unge cirkusartister i deres vinterkvarter, en tidligere gymnastiksal i Sandvig.

Cykelturisme - Bornholm har et ca. 200 kilometer langt cykelstinet, der går hele øen rundt og endvidere på kryds og tværs af øen. En stor del af cykelvejene er anlagt på de nedlagte jernbanestrækninger og fører gennem nogle af øens smukkeste naturområder. På Bornholm er udviklet et særligt skiltningssystem, der ikke skæmmer naturen, men giver cyklisterne god vejledning. Bornholms Amt udgiver hvert år en lille bog om de bornholmske cykelveje.

Opdateret d. 2.8.2002