Bornholmsk Turistleksikon - O

Olsker Sogn - Areal 2518 hektar. I sognet: Olskirke. Den højeste af de fire rundkirker, opført i 1100-årene, viet til Skt. Olaf. Nyt alterbord af granit. Ny altertavle, et keramikrelief af kvinderne ved graven, udført af billedhuggeren Gunnar Hansen. Prædikestol med malerier fra omkring 1550. To gravsten i våbenhus.

Ni høje, 23 røser, seks bautasten og to klipper med helleristninger.

Ingen dagligvarebutikker i Olsker.

Ved kysten: Tejn fiskerleje, fiskeri og lystbådehavn. Tejn Kirke, opført 1940.

To missionshuse, metodistkirke, pinsemenighedskirke.

Dagligvarebutik, benzin. Campingplads og tennisbaner i Sandkås. Ridecenter mellem Allinge og Hasle.

Seværdigheder: Stubmølle i Tejn.

Onsbæk - Lokalitet, opkaldt efter den nordiske gud, Odin, på vejen fra Rønne til Bornholms Lufthavn.

Opalsøen - Stenbrudssø på Hammeren.

Orkideer - På opdagelse i den bornholmske natur vil man falde over mange botaniske specialiteter, også selv om moderne landbrugsformer i de senere årtier har medvirket til, at bl.a. en del orkideer er blevet udryddet. Nogle af de mest sjældne har eller har haft deres eneste udbredelse på Bornholm. Ikke mindst i de bornholmske klippeløkker findes et stort udbud af forskellige smukke orkideer. Og i de seneste år har man fra Bornholms Amts side gjort en indsats for at sikre afgræsning af nogle klippeløkker for at sikre eksistensbetingelserne for de mange forskellige orkideer, der varierer fra ret små til overraskende store og med meget smukke, rene farver.

Osand - Navn på den smalle strækning, der skiller Hammersø og havet. Osand Bugt kaldes i dag almindeligvis for Sandvig Bugt med sandstrand.

Over stok og sten - Bornholms Amts Trafikselskab (BAT) udgiver en turguide, der giver forslag til fem rundture på Bornholm med BATs ordinære busafgange. I forslagene indgår ophold og forslag til vandreture i den bornholmske natur og besøg på diverse seværdigheder.

Opdateret d. 13.7.2002