Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Gås på julen

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Julegås på grillen - lækkert

Fyld gåsen med det, du normalt anvender. Det kan være fars, æbler, appelsiner og svesker, eller en blanding af det. Gnid gåsen ind i rapsolie - vær ikke for fedtet. Det er med til at givde et gyldent, knasende skind (lækkert!). Drys passende med salt og peber over fuglen.

Forinden har du tændt op i briketterne - og når de er klar, fordeles kullene ude i siden. Brug briketter med en lang brændetid, de er dyre, men holder længe. Midt imellem sætter du en bradepande med vand og diverse krydderurter, der passer til en gås. Den opsamler fedtet og kan blive grundlaget for en meget lækker sovs.

Smør risten med olie, inden du sætter gåsen over i midten, så du udnytter den indirekte varme.

Er gåsen på 5-6 kilo, skal du nok beregne 5-6 timer til stegningen. Stil grillen i læ, hold helt åbent i grillens bund, men hvis det blæser meget, kan du eventuelt regulere på spjældet i låget.

Hvis du bruger langtidsholdbare kul, skulle det være unødvendigt at fylde briketter på undervejs. Men hvis det bliver koldt i vejret og meget blæsende, kan du risikere, at det bliver nødvendigt efter 3-4 timer at fylde nye (optændte) briketter på.

Vi gør ofte det, at vi sætter grillen i carporten, hvor der som regel er læ for vestenvinden. Men husk: Du må ikke sætte den ind i bunden af carporten, da der kan udvikle sig nogle giftige gasarter. Og har du en garage, som du vil bruge til læ, må du under ingen omstændigheder lukke porten, mens du griller.

Selv om man normalt ikke skal lette for meget på låget til en Weber under stegningen, så er det nødvendigt et par gange at kigge på fuglen for at se om den "arter" sig vel. Når skindet er blevet lækkert sprødt, så er den "flyvefærdig". Men hvis du bruger stegetermometer, så kan det sikkert bruges som vejledning til stegetiden. Vi har altid taget det efter gehør, og det der hidtil gået godt i fem år.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007