Genbrug af briketter
Når du genbruger briketter, der ikke nåede at brænde ud sidst, du brugte grillen, fordi du lukkede for lufttilførsel i bund og top, er det vigtigt, at de placeres i toppen af grillstarteren.
Placeres de i bunden vil de hurtigt brænde ud under optændingen og vil ikke være til glæde under tilberedningen, skriver man på Weberforum.dk.
Derfor bør der altid være friske briketter i bunden.
Opvarmet grill
For at opnå optimale varmeforhold bør du efter at alle briketter er varme og taget ud af grillstarteren, lade grillen stå 10-15 minutter, inden du begynder at grille.
På den måde kan du sikre, at grillen har den korrekte temperatur fra starten, skriver man også på Weberforum.
Vi har selv gjort den erfaring, at man med tiden lærer at sjusse sig frem til stegetider, og derfor sætter vi ofte kødet over straks efter at have fordelt briketterne og placeret bradebanden under riste.
Stegetider
Vi er blevet ringet op - især lørdag sidst på eftermiddagen af en del læsere, der var i gang med at stege en bornholmerhane, en flæskesteg eller en culotte. De spørger som regel, hvor lang tid, de skal stege de enkelte dele.
Det er ikke så besværligt, men når man er begynder er man naturligvis lidt mere nervøs, end når man har brugt grillen et stykke tid. Men de stegetider, der opgives for ovnstegning passer som regel også meget godt ved grillstegning.
Selvfølgelig er det ærgerligt, hvis noget er blevet stegt enten for lidt eller for meget. Men skulle man f.eks. begynde at skære i bornholmerhanen og finde ud af, at den godt kunne have tålt et kvarter mere, er der jo ikke andet at gøre, end at putte den tilbage i grillen. Det har vi prøvet en enkelt gang. Og så skal vi gentage advarslen om, at meget lyst kød godt kan blive lidt rødt under stegningen. Det skyldes formentlig røgen, så især en kylling kan blive lidt rødlig, selv om den er færdigstegt.
Lukker for spjældet
Blandt de spørgsmål, vi bliver stillet i telefonen eller når vi møder folk i byen, er, om vi griller med fuld lufttilførsel. Svaret er, at det gør vi som regel. Hvis der er stærk blæst, skruer vi dog lidt ned for lufttilførslen, og hvis vi under stegningen finder ud af, at stegen bliver færdig før den skal bruges, skruer vi også ned til halv lufttilførsel både i bunden og i toppen af grillen.
Og husk, når stegningen er færdig og eftervarmen ikke skal bruges, kan man ligeså godt lukke helt. For så kan den del af briketterne, der ikke er brændt ud, genbruges.
Så skal der steges pølser og brød på eftervarmen. Laura hjælper morfar.
Danmark er Europas førende grillmarked
Danskerne griller som aldrig før. Alt grilles og den klassiske støbejernsgrill til en hundredekroneseddel er udskiftet med avancerede supergrills - ofte til flere tusinde kroner. Hos producenterne af de eksklusive grills er trenden klar: Danmark er Europas førende grillmarked.
Først var det kun pølser, så kom bøfferne med, og gennem de senere år er både fisk, fjerkræ, alskens grøntsager og sågar frugt røget med på grillen, hedder det i en pressemeddelelse fra Råd&Dåd, der på Bornholm er repræsenteret af Fridolf & Bidstrup.
Danskerne griller både mere og bedre. For hos forhandlerne melder man samtidig om et eksplosivt salg af dyre kvalitetsgriller. Blandt de førende producenter er amerikanske Weber Grill, der har oplevet en enorm fremgang i Danmark. Det har bl.a. ført til, at Råd&Dåd i dag er Webers største kunde i Europa.
Godt udstyret
Men det er ikke alene selve grillen, som danskerne har kastet deres kærlighed på. Det er lige så meget oplevelsen af at tilberede mad uden for. Og dermed er det også al tilbehøret, som i stigende grad vinder indpas i de danskernes hjerter. For samtidig med salget af flere og bedre griller, er der opstået et stor marked for tilbehør i form af grillstartere, specielle riste, tilberedningsudstyr, tænger mm.
Fortsætter den trend, kan danskerne se frem til mange spændende oplevelser ved grillen. For selvom Råd&Dåd er førende i Europa, er det nemlig kun en del af amerikanske Webers enorme sortiment, der er kommet til Danmark.
|