Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Helstegt mørbrad med bønner i svøb og tomatsalat, stegt flæsk med stuvet hvidkål samt diverse råd

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

Helstegt svinemørbrad
4-6 personer
  • 2 mørbrad
  • salt, peber
  • marinade af:
  • olie,
  • balsamico
  • lidt krydderurter efter smag
  • rødvin.
Mørbraderne renses for sener, lægges i et aflangt fad. Marinaden røres/piskes sammen og hældes over. Fadet tildækkes og stilles i køleskabet. Kødet vendes en enkelt gang efter et par timer. Lad kødet trække i marinaden i ca. 3-4 timer.

Når marineringen er tilendebragt steges mørbraderne godt en halv time på grillristen med indirekte varme, altså de glødende briketter ude i siderne og kødet over bradepanden i midten.

Den tilbageværende marinade i fadet kan hældes i bradepanden sammen med bouillon og krydderurter. Det er så grundelementerne til sovsen. Brandepanden sættes under mørbraderne for at opsamle eventuelt fedt og kødsaft, der giver smag til sovsen.

Elly skærrer mørbraden for
og Heli er klar til at servere.

Ved serveringen skæres mørbraderne ud i pæne skiver. Serveres med kartofler og/eller brød sovs og f.eks. en tomatsalat eller en grøn salat.

Bønner i baconsvøb
Hvis I vil gøre mere ud af det, kan I f.eks. servere bønner i baconsvøb: 4-5 slanke, nyplukkede grønne bønner til et halvt stykke bacon.
I mangel på friskplukkede bønner kan frostne, optøede bønner bruges. For at blødgøre friske bønner kan det tilrådes, at man giver dem et hurtigt opkog (blanchering). Rul baconstykket om bønnerne og steg dem til baconen er sprød. Stegningen forgår naturligvis på grillens eftervarme, mens sovsen tilberedes.

Tomatsalat
Tomatsalat er en god spise her i sommertiden.

I skal bruge skivede tomater, hakkede løg, 1 glas fetaost i olie m/krydderier og sorte oliven. De skivede tomater og hakkede løg kommes i et tærtefad. Fetaost og olien hældes over, pynt med sorte oliven og eventuelt hjulkroneblomster.

Lækker tomatsalt. Billedet er taget
før den tid, da vi kunne høste
de smukke blå blomster af
hjulkrone. De havde ellers pyntet.

Stribet flæsk med stuvet spidskål
For nogle år siden viste en undersøgelse, at ganske almindelige retter som frikadeller og stribet flæsk hører til danskernes livretter. Begge dele kan da også så udmærket laves på en kuglegrill.

I begge tilfælde foretrækker vi at bruge en særlig pande, der var temmelig dyr, men efterhånden har vist sig at være alle pengene værd. Det er Webers originale stegepande, der består af et stykke støbegods med en fedtrille på den ene side og med rist på den anden, så det man steger på den bliver stribet.

Søren og Mette og børn ved grillen, hvor Søren tager de færdige flæskestykker af grillen.

Vi bruger for det meste den helt flade side af panden.

Når man tænder op, lægger man naturligvis briketterne direkte under panden. Så varer det ikke mange minutter før den er brændende varm.

Man lægger flæskestykkerne på panden og lægger låget på. Men i dette tilfælde er det nødvendigt at kigge til flæsket undervejs i processen. Stegningen går temmmelig hurtig, og man er nødt til at vende flæsket til det er gyldenbrunt på begge sider. Det bliver sprødt og meget-meget lækkert. Og er samtidig saftigt.

Spidskålen snittes fint, koges i lidt vand med en klat smør, jævnes med en mælk/melblanding. Smag til med peber og salt. Inden servering kommes godt med hakket persille i. Serveres med kogte kartofler.

Rigtig dansk sommermad!
Velbekomme.

Tallerken med et par stykker stegt
flæsk, kartofler og lækker
stuvet spidskål.

Genbrug af briketter
Når du genbruger briketter, der ikke nåede at brænde ud sidst, du brugte grillen, fordi du lukkede for lufttilførsel i bund og top, er det vigtigt, at de placeres i toppen af grillstarteren.

Placeres de i bunden vil de hurtigt brænde ud under optændingen og vil ikke være til glæde under tilberedningen, skriver man på Weberforum.dk.

Derfor bør der altid være friske briketter i bunden.

Opvarmet grill
For at opnå optimale varmeforhold bør du efter at alle briketter er varme og taget ud af grillstarteren, lade grillen stå 10-15 minutter, inden du begynder at grille. På den måde kan du sikre, at grillen har den korrekte temperatur fra starten, skriver man også på Weberforum.

Vi har selv gjort den erfaring, at man med tiden lærer at sjusse sig frem til stegetider, og derfor sætter vi ofte kødet over straks efter at have fordelt briketterne og placeret bradebanden under riste.

Stegetider
Vi er blevet ringet op - især lørdag sidst på eftermiddagen af en del læsere, der var i gang med at stege en bornholmerhane, en flæskesteg eller en culotte. De spørger som regel, hvor lang tid, de skal stege de enkelte dele.

Det er ikke så besværligt, men når man er begynder er man naturligvis lidt mere nervøs, end når man har brugt grillen et stykke tid. Men de stegetider, der opgives for ovnstegning passer som regel også meget godt ved grillstegning.

Selvfølgelig er det ærgerligt, hvis noget er blevet stegt enten for lidt eller for meget. Men skulle man f.eks. begynde at skære i bornholmerhanen og finde ud af, at den godt kunne have tålt et kvarter mere, er der jo ikke andet at gøre, end at putte den tilbage i grillen. Det har vi prøvet en enkelt gang. Og så skal vi gentage advarslen om, at meget lyst kød godt kan blive lidt rødt under stegningen. Det skyldes formentlig røgen, så især en kylling kan blive lidt rødlig, selv om den er færdigstegt.

Lukker for spjældet
Blandt de spørgsmål, vi bliver stillet i telefonen eller når vi møder folk i byen, er, om vi griller med fuld lufttilførsel. Svaret er, at det gør vi som regel. Hvis der er stærk blæst, skruer vi dog lidt ned for lufttilførslen, og hvis vi under stegningen finder ud af, at stegen bliver færdig før den skal bruges, skruer vi også ned til halv lufttilførsel både i bunden og i toppen af grillen.

Og husk, når stegningen er færdig og eftervarmen ikke skal bruges, kan man ligeså godt lukke helt. For så kan den del af briketterne, der ikke er brændt ud, genbruges.

Så skal der steges pølser og brød på eftervarmen. Laura hjælper morfar.

Danmark er Europas førende grillmarked
Danskerne griller som aldrig før. Alt grilles og den klassiske støbejernsgrill til en hundredekroneseddel er udskiftet med avancerede supergrills - ofte til flere tusinde kroner. Hos producenterne af de eksklusive grills er trenden klar: Danmark er Europas førende grillmarked.

Først var det kun pølser, så kom bøfferne med, og gennem de senere år er både fisk, fjerkræ, alskens grøntsager og sågar frugt røget med på grillen, hedder det i en pressemeddelelse fra Råd&Dåd, der på Bornholm er repræsenteret af Fridolf & Bidstrup.

Danskerne griller både mere og bedre. For hos forhandlerne melder man samtidig om et eksplosivt salg af dyre kvalitetsgriller. Blandt de førende producenter er amerikanske Weber Grill, der har oplevet en enorm fremgang i Danmark. Det har bl.a. ført til, at Råd&Dåd i dag er Webers største kunde i Europa.

Godt udstyret
Men det er ikke alene selve grillen, som danskerne har kastet deres kærlighed på. Det er lige så meget oplevelsen af at tilberede mad uden for. Og dermed er det også al tilbehøret, som i stigende grad vinder indpas i de danskernes hjerter. For samtidig med salget af flere og bedre griller, er der opstået et stor marked for tilbehør i form af grillstartere, specielle riste, tilberedningsudstyr, tænger mm.

Fortsætter den trend, kan danskerne se frem til mange spændende oplevelser ved grillen. For selvom Råd&Dåd er førende i Europa, er det nemlig kun en del af amerikanske Webers enorme sortiment, der er kommet til Danmark.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007