Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Varmrøget laks og et tip om svejsehandsker

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

Varmrøget laks på kuglen
Britta og Ervin Nielsen, der i mange år har boet på Bornholm - i Vestermarie, Rønne og Aakirkeby - har sendt redaktionen af grillsiderne en sommerhilsen og en opskrift. De har sommerhus på Bogø ved Sydsjælland og skriver, at de hver torsdag læser grillsiderne og lader dem gå videre til deres genbo, som er bidt af en kuglegrill. Genboen, Karsten Jørgensen, bruger bl.a. sin grill til en lækker lakseret, som familien Nielsen har videresendt til os:
  • 1 hel laks
  • frisk citronmelisse
  • salt og peber
  • røgsmuld


Den lækre, sølvblanke østersølaks, forsynet med citronmelisse, groft peber og salt klar til en tur i kuglegrillen, som med et par håndfulde træ omdannes til en røgeovn.

Laksen udbenes fra bugen, skæres ikke igennem rygskindet. Den drysses med salt og peber og fyldes med citronmelisse. Sættes på grillen på indirekte varme, mens man drysser røgsmuld over gløderne. Luk derefter låget. Steges/røges en halv til en hel time. Vi afprøvede opskriften. Først skulle vi skaffe en laks - en søndag og i denne dioxintid. Vi var så heldige på Bakkarøgeriet at finde en udbenet lakseside på et par kilo, men altså ikke en hel laks.

Her på røgeriet forsynede vi os endvidere med noget bøgesmuld.

Vi skar laksen over og lagde de to ender sammen om citronmelissen. Bagefter fandt vi ud af, at vi skulle have brugt større mængder af melissen, der smager ganske frisk.

Fisken blev gylden på skindet, mør og lækker indvendig - fuldstændig som en varmrøget laks. Vi brugte et par håndfulde bøgesmuld, som kom på de glødende kul lige efter at vi havde lagt fisken på den oliesmurte grillrist.

Vi serverede laksen med stegte kartoffelbåde, grøn salat og en lækker chilensk hvidvin (gewürztraminer), hvis krydrede frugtighed passer perfekt til røget fisk.

Røgsmuld kan købes forskellige steder - eller man kan købe nogle træchips, der kan brændes af sammen med kullene. I Miriam og Jan Glæsels bog "Brug låget når du Griller II" anbefales smuld af vinstokke, hickory, eg og mesquite til fiskeretter. Men nu ved vi altså, at bøgesmuld også kan bruges. Og vi tror, at bornholmsk elletræ, som jo bruges til silderøgning, også kan være ganske udmærket. Men man kan jo forsøge sig frem.


Elly strør en håndfuld bøgesmuld
ud over de glødende briketter, så
laksen kan blive varmrøget.


Elly skænker hvidvin til Heli, og i midten ses den ny gyldne og lækre laks.

Svejsehandsker meget bedre
Man kan købe sig fattig i grillhandsker, som hurtigt bliver ødelagt. En anden ulempe ved disse tykke, forede grillhandsker er, at de gør ens hænder klodsede og uden fornemmelse af, hvad de har fat i.

Et par svejsehandsker er meget bedre. De er udstyret med en belægning, der gør at man kan tage på varme ting og samtidig mærke, hvad man har fat i.

Der er fingre i dem, og der går ikke ild i dem, hvis man pludselig føler behov for at flytte grillkul fra midten af grillen til siderne.

Vi købte et par smukke, røde grillhandsker i byggemarkedet for knapt 50 kr. Vi har endnu ikke prøvet at vaske dem, men regner med, at det sagtens kan lade sig gøre.


Svejsehandskerne er oven i købet
dekorative.
Og i øvrigt skal man naturligvis ikke bruge handskerne til at flytte kul med. Der er det meget bedre at have en lille tang eller en planteske af metal ved hånden.

Når vi efter grillningen skal genbruge de delvis brændte briketter, bruger vi en planteske og et par havehandsker for ikke at få snavsede hænder.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007