Grillforside
Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen
Nice-borgmesterens oliven
2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb
2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat
2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer
|
Ølkogte revelsben, marineret svinemørbrad, røgning m.m.
Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende
Ølkogte revelsben penslet i barbecuesauce og grillet
Beregn to gode revelsben pr. person.
Kogelage
- 1 liter god bouillon
- 2 fl. mørk Svaneke-øl - enten stout eller mørk guld
- hele peberkorn
- 1 lile løg
- frisk timian
- laurbærblad
- salt
Barbecuesauce
- 2 dl ketchup
- 1 dl øl
- 2 tsk. barbecue - krydderiblanding
- salt og peber
- eller brug en færdig barbecuesauce med øl.
Kog revelsbenene i kogelagen under låg i ca. 30 minutter - husk at tage en dl. øl fra til barbecuesaucen.
|
Flertallet foretrak, at man kunne se og smage, at revelsbenene var stegt på en grill, så vi brugte ikke låget. Mikkel vender her benene over den direkte varme.
|
Rør barbecuesaucen sammen med øl, ketchup, barbecuekrydderier, salt og peber.
Pensl revelsbenene med barbecuesaucen. Læg de kogte revelsben på grillen og steg med låget på indirekte varme i 8-10 minutter. Foretrækker du "branket" kød, skal du tage låget af grillen og lægge revelsbenene direkte over gløderne og være klar med redskaber, så du kan vende dem, inden de bliver kulsorte. Under den proces er det godt hyppigt at pensle med saucen.
Serveres med en lækker salat, brød og/eller kartofler.
Man kan sagtens koge revelsbenene dagene før og opbevare dem i køleskabet til de skal grilles.
|
Marineret svinemørbrad svøbt i parmaskinke
Det kan godt ærgre en, at der ikke er nogen, der har fundet på at lave noget ligesom parmaskinken her på Bornholm*). Når der ikke er det, så glæder vi os over, at man trods alt har den lufttørrede italienske lækkerbidsken.
Beregn to mørbrad til 4-5 personer. Fjern senerne og mariner kødet i en god marinade, afhængigt af, hvad I bedst kan lide.
Lad kødet stå i marinaden i køleskabet 3-5 timer. Svøb parmaskinken omkring mørbraderne, så de er dækket. Grill over indirekte varme i 30-45 minutter til de er lækre og gyldne.
Brug eventuelt lidt træflis eller træsmuld til røgning de sidste 5-10 minutter.
De marinerede, parmaskinkesvøbte mørbrader klar til at lægges på grillen.
Salat
Nedenstående opskrift er hentet fra Danske Slagteriers "Femten Sommeraftener".
- 1 hjertesalat
- 4 tørrede abrikoser
- 2 appelsiner
- 1 moden pære
- 1 lille salatløg
- 40 gr. valnøddekerner
- 100-125 g rucula.
Dressing
- Saft af en appelsin
- 1 tsk. rapsolie
- salt og peber.
|
Anne skærer de lækre mørbrader ud i passende skiver. Eventuelle rester kan bruges dagen efter som lækkert pålæg til frokosten.
|
Bræk bladene af hjertesalaten, skær abrikoserne i strimler, skær enderne af appelsinen. Skær skallen og den hvide hinde af med en skarp kniv.
Skær appelsinfiletterne ud med en skarp kniv, gør det over en skål, så saften bliver opsamlet. Skær pæren i både. Halver løget og snit det fint. Hak nødderne groft.
Vend hjertesalat, abrikos, appelsin, pære, løg, nødder og rucula sammen i en skål. Rør appelsinsaft, olie, salt og peber sammen og vend dressingen i salaten.
Servér ristet rugbrød som tilbehør.
*) Den lufttørrede Hallegårdsskinke
Vi skrev sidste gang, at det er ærgerligt, at der ikke er nogen på Bornholm, der har fundet ud af at lave lufttørrede skinker.
Det er lidt flovt, at vi havde glemt, at Jørgen Christensen på Lille Hallegård har lavet en nok så berømt, lufttørret skinke.
Mange restauranter har skinken på deres menukort både her på øen og på den anden side af vandet. Og Jørgen Christensen modtog tidligere i år Dansk Gastronomisk Akedemis ærespræmie for denne bornholmske udgave af en parmaskinke.
Det er også flovt, fordi vi faktisk har smagt den lækre Hallegårdsskinken, som vi ved en anden lejlighed vil gøre anvendelse af i en grillret.
Vi ønsker Jørgen Christensen held og lykke med skinken og ikke mindst, at den vil udvikle sig til et lille bornholmsk eventyr, idet det er ærgerligt at se den ene uforarbejdede skinke efter den anden forlade øen, når man rent faktisk har et lækkert alternativ, der så smukt føjer sig til de mange andre lækkerier, der er udviklet på Bornholm i de senere år.
|
Røgning med træflis
I vinter fik vi besøg af Kaj Westh fra Bakkegård i Olsker. Han havde fire sække med til os. Indholdet var nyhugget træflis af kirsebærtræ, rødel, hvidtjørn og hyld.
- I griller jo så meget, så jeg synes, at I skal prøve at røge jeres kødretter og fisk med flisen, var budskabet.
Westh husker, at hans far talte om, hvordan man kunne bruge forskellige træsorter til røgning af kød og fisk, så det mente han også, at vi skulle prøve.
Vi satte de fire papirssække med det spændende indhold på værkstedet - og lod det stå åbent for at undgå mug i flisen, da den endnu på det tidspunkt var temmelig fugtig.
I det tidlige forår forsøgte vi første gang med rødel og blev meget positivt overraskede. Og siden har vi røget mange af de retter, vi har tilberedt på kuglegrillen.
Både fisk og kød bliver meget lækkert, og man kan selv afgøre, hvor røget, man ønsker en ret skal være.
Vi har prøvet med bornholmerhaner, med skrubber, med flæskesteg og diverse oksestege.
Vi kommer en håndfuld af flisen i hver side af grillen - ovenpå briketter - som regel 10 minutter før retten skal tages af grillen. Det giver en voldsom røgudvikling - og med kun 10 minutters røgning opnår man en let pikant smag af røg - både i stegen og den sovs, vi laver af opsamlingen af kødsaft i bakken under stegen.
|
To haner på dåse på kuglegrillen og Niels, der putter en håndfuld træflis på briketterne på hver side.
|
Det er altså ikke nødvendigt at købe røgsmuld i dyre domme. Man skal bare finde frem til én, der selv laver flis - og selv om vi har svært ved at oplyse forskellen på kirsebær, rødel og hvidtjørn, så er det jo meget rart at vide, hvad det er for en træsort, man røger med.
Endnu har vi til gode at erfare, hvilken smag røgning med hyld vil afgive. Vi tror, at det skal afprøves med fisk.
I fjor varmrøg vi en ørred med bøgesmuld på kuglegrillen. Det blev meget-meget vellykket. Da kom vi bøgesmulden på briketter samtidig med at fisken blev sat over til 30-40 minutters stegning.
Hidtil har vore eksperimenter med røgning med Kaj Wesths træflis været meget vellykkede, og vi vil fortsætte forsøgene, samtidig med vi gerne hører fra læsere, der har gjort sig gode (eller dårlige) erfaringer med røgning af de retter, som tilberedes på kuglegrillen.
|
Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk
|
|
|
Opdateret den 15.8.2005
|
|