Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Helstegt ørred eller laks, stegte æbler, "rød bøf?" m.m.

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

Helstegt ørred eller laks i bradepande
Eller laksekoteletter direkte på grillen
  • 4-6 personer
  • 1 pæn fisk, ca. 1-2 kg
  • 3-4 gulerødder
  • 2 løg
  • 1 bundt persille
  • salt, peber
  • ca. 50 gr. smør
Ørreden rensen og lægges i en bradepande. Løgene skæres i både, og gulerødderne i stave. Persillen rengøres og fyldes i fiskens bug med salt og peber.

Fyld lidt vand i bradepanden og læg grøntsagerne omkring fisken. Drys med salt og peber. Kom nogle smørklatter ovenpå fisken.

Gør grillen klar. Briketterne fordeles på midten, og bradepanden stilles på risten direkte over gløderne. Låget lægges på.

Steges ca. 3/4-1 time, lidt afhængigt af størrelsen.

Kylle og Leif Smed kontrollerer, at
det går rigtigt for sig under låget.

Laksekotelletter
Vil I ikke have helstegt fisk, kan vi anbefale laksekoteletter, der pensles med olie og drysses med salt og peber og steges direkte på risten. Resultatet bliver bedst med låget på under stegningen. Og det varer i øvrigt ikke mere end 5-10 minutter, før de er klar.

Hollandaisesovs
Opskriften på sovsen passer til begge fiskeretter. Den er nem at lave, og her i sommerperioden skal det være så let som muligt, så vi har hoppet over, hvor gærdet er lavest: 1 brev hollandaisesovs, smør, mælk efter opskriften på posen. Når sovsen er tilberedt kommer vi saften fra 1/2 citron i og rigeligt med grofthakket persille og lidt peber. Det bliver en perfekt sovs.

Nu er ørreden blevet sminket med diverse
lækkerier og er klar til at komme under låget.

Ørreden tilberedt med kartofler,
hollandaisesovs og grøntsager.

Stegte æbler med marcipan og sirup
Lad os hellere sige det med det samme. Denne opskrift passer ikke så godt til årstiden, fordi man ikke kan få gode danske madæbler. Vi kunne forestille os, at det går bedre med danske æbler som Mutzu eller Belle de Boskop. Men de skal være modne.

Vi skulle dog lige afprøve opskriften, så vi købte seks af de største æbler, de havde i Brugsen. Røde og flotte og langtidsholdbare fra sydligere egne af Europa. det viste sig også, at de var seje og næsten ikke til at stege møre.

Beregn ét stort æble pr. person. Æblerne skrælles og kærnehuset fjernes. Hvor det har siddet lægges en god klat marcipan. Æblerne sættes i en lille aluminiumsbakke, tildækkes og sættes i køleskabet, til de skal på grillen.

Når hovedretten er færdig på grillen, sættes bakken med æblerne på risten, så vi får udnyttet eftervarmen.

Inden grillningen hældes lidt sirup over hvert æble. Når æblerne er møre, spises de sammen med is.

Altså: sydeuropæiske æbler bliver ikke møre. De må være udstyret med et særligt gen, der gør dem langtidsholdbare og lidt seje?!

Smedebørnebørnene Emma, 10 år,
og Anna, 8 år, sørger for, at
æblerne bliver mindst lige så søde
som de selv.

Så vent gerne med at bruge denne opskrift, til I kan plukke egne madæbler eller købe dem i butikkerne. Og til oktober-november vil det være en ret, der kan give gode mindselser om dansk sommer.

Grillsider på Nettet
Der er masser af muligheder for på Internettet at finde oplysninger om kuglegrillen og dens fortræffeligheder.

Her kan hentes megen god inspiration fra andre kuglegrill-entusiaster. Her vil det være umuligt at lave en kvalificeret oplistning af de bedste steder. Men der er virkelig mange. En enkelt vil vi dog lige gøre opmærksom på. Det er www.weberforum.dk, der ikke er en officiel side for Weber, men et sted, der er etableret af Weber-fans. Det er et flot sted med mange-mange rigtig gode tips til den, der gerne vil videre.

Medisterens flugt over rælingen
Man kan naturligvis komme ud for mange farer, når man griller. Hvis man ikke opfører sig fornuftigt kan det gå rigtigt galt. Men risikoen for at det går galt er dog større, når man bruger en åben grill.

En bekendt har således fortalt om en dramatisk oplevelse, han og hans kone havde for nogle år siden, da de befandt sig en i en havn ved Øresund om bord på deres lystfartøj. De sad og hyggede sig i agterenden og grillede i det gode sommervejr bl.a. en røgetymedisterpølse, som den mandlige part havde forelsket sig i. Under grillningen svulmede pølsen op, pludselig lød der et mindre brag og parret måtte se passivt til, at pølsen tog flugten over rælingen og stak til søs, hvor den formentlig er blevet til føde for diverse glubske fisk. Når uheldet skulle være ude var parret glade for, at den varme medisterpølse ikke satte kursen mod nogen af de ombordværende.

Det bør tilføjes, at kaptajnen på skibet havde glædet sig til pølsen. Efter uheldet pålagde han besætningen tavshedspligt, men nu historien alligevel sluppet ud.

Gulerødder i staniol
Vi har fået en indirekte henvendelse fra en kvinde, som hævder, at gulerødder, pakket ind i staniol og lagt over grillen i en kortere periode, skulle resultere i en himmerigsmundfuld, der smager som kanel.

Vi har ikke endnu afprøvet sagen, men vil gøre det ved lejlighed. Men der mangler muligvis et eller andet i opskriften?

I øvrigt er læserne fortsat meget velkomne til at kontakte os med ideer til at gøre den bornholmske grillsommer mere kulinarisk afvekslende og interessant. Vi kan nås på telefon 5694 0060, på mail: wolff@wolff.nu eller vi Bornholms Tidende.

Afstemning ved grillen på Løkker.

Grillartikler på nettet
Vi har nu, som meddelt i sidste uge, lagt de tidligere artikler i denne serie ind på vores hjemmeside: www.wolff.nu/grill - her kan I læse alle artikler fra de fire foregående uge, og artiklerne fra denne uge vil være med fra slutningen af denne uge.

Vi er glade amatører
Efter at Bornholms Tidende nu to gange har bragt vores oplysninger om, hvordan man kan få glæde af kuglegrillen, har vi oplevet, at det er et emne, der har voldsom interesse blandt læserne.

Når vi møder andre mennesker, får vi næsten altid venlige kommentarer og spørgsmål om ditten og datten. Vi svarer naturligvis så godt vi kan. Men vil gøre opmærksom på, at vi ikke er eksperter, blot glade amatører, der meget gerne deler vore erfaringer med andre.

Vi modtager også meget gerne oplysninger fra læserne, der har gode ideer og tips til anvendelsen af kuglegrillen.

Hvis der blandt læserne er nogen, der har etableret et udekøkken, hvori kuglegrillen indgår som en væsentlig del, er vi meget interesseret i at høre nærmere, om det. Et overdækket udekøkken kan jo meget let blive en fordel for kuglegrill-fans der bruger grillen om vinteren. Eller i regnfuldt vejr.

Rød eller genemstegt bøf
Vi har vænnet os til at bruge kuglegrillen uden termometer. Men der er mange, der gerne vil være helt sikre i deres sag.

På Internettet har vi fundet frem til oplysninger om elektroniske termometre, som kan købes for omkring 100-150 kr.

Man skal huske at sætte termometerspyddet i stegen mens de er kold, så undgår man tab af stegens saft. Ledningen føres blot under låget og tilsluttes selve termometret/displayet. Man stiller termometret til at give alarm, når den ønskede temperatur er nået. Vi har fundet følgende stegetemperaturer for oksekød:

  • 57 grader: Meget rødt
  • 63 grader: Mellemrødt
  • 71 grader: Lyserødt
  • 77 grader: Gennemstegt.
Det oplyses, at målenøjagtigheden kan svinge et par grader.

Et stegetermometer giver den fordel, at det bliver mindre nødvendigt at lette på låget til kuglegrillen undervejs i stegeprocessen, og man skal jo erindre sig, at hvert løft på låget betyder temperaturtab.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007