Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Svinemørbrad med rød pesto, vandmelon med chili og hvidløg, grillspyd, flæskesteg
samt "Farvel og på gensyn"

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

I et hyggeligt gårdmiljø med en lille kuglegrill og god mad

En gang imellem kan det jo være fornuftigt at søge inspiration udenfor sig egen lille andedam, så under et besøg ovre sagde vi jatak til en invitation til grill-selskab i et hyggeligt gårdmiljø mellem nogle boligblokke på Frederiksberg.

Her benyttedes en kuglegrill, der var 10 centimeter mindre i diameter end vores. Men det kunne også lade sig gøre at lave gode ting på den. Værtinden, Charlotte, havde dog puttet det meste af en pose briketter i bunden af grillen og troede, at hun skulle have låget taget af under grillningen. Vi fik hurtigt låget lagt på og måtte konstatere, at den store mængde briketter udviklede en så voldsom varme, at det var nødvendigt at skrue ned for lufttilførslen i bunden af grillen.

Da det var på plads, blev det en ganske fornøjelig madoplevelse i hyggeligt selskab.

Svinemørbrad med rød pesto
Det skal I bruge til 4-6 personer:

  • 1-2 svinemørbrad
  • rød pesto, som kan købes færdig i de fleste supermarkeder
  • 50-100 gram høvlet parmesanost
  • 3-6 skiver parmaskinke.

Mørbraderne renses for sener og skæres halvt igennem på langs. Indersiden af kødet smøres godt med rød pesto og den høvlede ost lægges over. Saml kødet, så det igen har facon som en mørbrad og læg parmaskinken omkring og bind med bomuldsgarn eller sytråd. (Brug endelig ikke kunststoffer, der kan smelte og forurene kødet).

Kødet steges på grillen ca. tre kvarter.

Hertil severes små, kolde kartofler, der er blandet med grøn pesto, som også kan købes i supermarkedet.

Vandmelon med chili og hvidløg
Desuden fik vi en lækker og anderledes salat med følgende ingredienser:

  • 1/4-1/2 vandmelon (afhængig af størrelse) skåret i tern på 2-3 centimeters størrelse.
  • 4-6 blommetomater ligeledes i tern.
  • 1 finthakket rødløg
Disse dele blandes og kommes i serveringsskålen. Herover drysses persille - gerne bredbladet og håndrevet.

Forinden tilberedes en marinade bestående af:

  • 1 fed hvidløg
  • 1/4-1/2 frisk stærk chili (tørret chili kan bruges, men er ikke nær så gode)
Begge dele snittes fint og tilstættes balsamico og olie.

Marinaden hældes over salaten.

Grillspyd
Vores værtinde var åbenbart ikke sikker på, at der var nok i de lækre mørbrader, så hun havde også nogle grillspyd klar.

På dem havde hun stukket et par store champignon, et par stykker kyllingekød (kalkun kan også bruges), kvarte løgstykker, rød og gul peber, sherrytomater. Man kan vælge mange andre ting, der er velegnede til spyddet.

Spyddet blev sat ind på eftervarmen og var klar, da vi havde spist os nærmest mætte i kødet. Man kan også stege spyddene først og bruge dem som forret.

Mads og hans svigerinde Charlotte ved den lille grill på Frederiksberg,
hvor de kigger til grillspyd.

Flæskesteg i sommervarmen
Selv om det måske mest er de lettere retter, vi serverer i sommervarmen, så kan det nu også til en afveksling være rart med en flæskesteg, som vor mor lavede den og den tilhørende usunde, men lækre sovs.

Vi skulle lave flæskesteg som dinner transportable, da vore børns reservebedsteforældre i Gudhjem var ude af stand til at komme på besøg. Så vi tilberedte retten hjemme på grillen og i køkkenet, pakkede dem godt ind og kørte til Nørresand, hvor vi nød maden i deres hyggelige stue med udsigt over hav, havn og klipper.

Vi stegte stegen hjemme på Løkker og kørte til Gudhjem og serverede den i
Gittes og Knuds hyggelige stue.

Vi havdekøbte en pæn svinekam på knap to kilo. Vi gned den med salt og peber.Bradepanden tilberedte vi med en liter varmt vand, en bouillon-terning, lidt persille fra haven, 4-5 laurbærblade, 2-3 gulerødder i stave og et par løg i kvarte.

Bouillonen sættes under stegen og opsamler fedtet fra denne. Det bliver grundlaget for sovsen, som vor mor lavede den.

Stegetiden i grillen er ca. to timer.

Man behøver jo ikke have rødkål til, men kan i stedet servere en god, blandet salat. Og på denne tid af året er det også synd at brune de forholdsvis nye kartofler, så server bare små, kogte, gerne pillede kartofler til.

Der er vistnok nogen, der ikke
kan undvære rødkål til flæskesteg.
Vi erstattede den dog med en grøn
salat med bl.a. avokado i skiver.

Farvel og på gensyn
Nu har vi i otte uger her i Bornholms Tidende videregivet nogle af vore mange gode erfaringer med en kuglegrill, hvor en stor del af vores mad tilberedes - også om vinteren. Sommeren er ved at gå på hæld, og en del vil måske efterhånden fortrække til køkkenregionerne, selv om man da formentlig sagtens kan spise udendørs i endnu et par måneder. Og i hvert fald sætter vejret næsten ingen grænser for brugen af en kuglegrill. Men husk: Brug den aldrig indendørs. Det kan være direkte farligt.

Alt hvad vi har skrevet i Bornholms Tidende i de otte uger, kan læses på vores hjemmeside: www.wolff.nu/grill - og i øvrigt er der megen god hjælp at hente på diverse sider på internettet. Vi siger tak for nu og for de mange henvendelser, vi har fået fra læserne. Måske vender vi tilbage en anden gang.

Specielt til læserne på denne hjemmeside
Vi modtager fortsat meget gerne oplysninger om tips til brugen af kuglegrill og opskrifter. Vi regner med med mellemrum at offentliggøre nye tanker og ideer, både her på siden og i Bornolms Tidende. Send os et par ord på: wolff@wolff.nu.

Grill i regnvejr
Man kan grille på en kuglegrill i al slags vejr, hvis man bare er klar til at tage sine forholdsregler, hvis der sker en uventet vejrændring.

Vi har f.eks. i stormvejr en gang oplevet, at låget til grillen blæste af. Dels er det jo ikke så godt for tilberedningen af maden, dels kan låget få nogle slemme skrammer. Så hvis det blæser meget eller ligefrem stormer, må man finde et hjørne med læ.

Hvis det sner kraftigt sker der en vis afkøling af grillen. Det må man tage højde for i stegetiden. Hvis det regner kraftigt, sker der en hurtig og voldsom afkøling, og så er det godt at have en sækkevogn ved hånden, så man kan få kørt grillen i læ eller ind under et halvtag.

Da vi prøvede det første gang, gik det galt. Under kørslen med sækkevognen havde vi ikke tænkt på sovsen, men kun på stegen. Og de gode dråber i bradepanden løb ud i brikettere og slukkede delvis ilden i dem. Så det betød ekstra stegetid. Vi lavede en ny bouillon med kogende vand, så det ikke yderligere skulle sænke temperaturen i grillen.

I øvrigt burde en sækkevogn være fast tilbehør til en Weber Grill. Man kan sige meget godt om denne grill, men understellet med to hjul er lavet på en sådan måde, at det meget let går fra hinanden, hvis man forsøger at køre med det. Men "ladet" på en sækkevogn kan gå ind under grillen og gøre transporten fra den ene ende af haven til den anden let.

Stegetider
Vi er blevet ringet op - især lørdag sidst på eftermiddagen af en del læsere, der var i gang med at stege en bornholmerhane, en flæskesteg eller en culotte.

De spørger som regel, hvor lang tid, de skal stege de enkelte dele.

Det er ikke så besværligt, men når man er begynder er man naturligvis lidt mere nervøs, end når man har brugt grillen et stykke tid.

Men de stegetider, der opgives for ovnstegning passer som regel også meget godt ved grillstegning.

Selvfølgelig er det ærgerligt, hvis noget er blevet stegt enten for lidt eller for meget. Men skulle man f.eks. begynde at skære i bornholmerhanen og finde ud af, at den godt kunne have tålt et kvarter mere, er der jo ikke andet at gøre, end at putte den tilbage i grillen. Det har vi prøvet en enkelt gang. Og så skal vi gentage advarslen om, at meget lyst kød godt kan blive lidt rødt under stegningen. Det skyldes formentlig røgen, så især en kylling kan blive lidt rødlig, selv om den er færdigstegt.

Lukker for spjældet
Blandt de spørgsmål, vi bliver stillet i telefonen eller når vi møder folk i byen, er, om vi griller med fuld lufttilførsel. Svaret er, at det gør vi som regel. Hvis der er stærk blæst, skruer vi dog lidt ned for lufttilførslen, og hvis vi under stegningen finder ud af, at stegen bliver færdig før den skal bruges, skruer vi også ned til halv lufttilførsel både i bunden og i toppen af grillen.

Og husk, når stegningen er færdig og eftervarmen ikke skal bruges, kan man ligeså godt lukke helt. For så kan den del af briketterne, der ikke er brændt ud, genbruges.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007