Farvel og på gensyn
Nu har vi i otte uger her i Bornholms Tidende videregivet nogle af vore mange gode erfaringer med en kuglegrill, hvor en stor del af vores mad tilberedes - også om vinteren. Sommeren er ved at gå på hæld, og en del vil måske efterhånden fortrække til køkkenregionerne, selv om man da formentlig sagtens kan spise udendørs i endnu et par måneder. Og i hvert fald sætter vejret næsten ingen grænser for brugen af en kuglegrill. Men husk: Brug den aldrig indendørs. Det kan være direkte farligt.
Alt hvad vi har skrevet i Bornholms Tidende i de otte uger, kan læses på vores hjemmeside: www.wolff.nu/grill - og i øvrigt er der megen god hjælp at hente på diverse sider på internettet. Vi siger tak for nu og for de mange henvendelser, vi har fået fra læserne. Måske vender vi tilbage en anden gang.
Specielt til læserne på denne hjemmeside
Vi modtager fortsat meget gerne oplysninger om tips til brugen af kuglegrill og opskrifter. Vi regner med med mellemrum at offentliggøre nye tanker og ideer, både her på siden og i Bornolms Tidende. Send os et par ord på: wolff@wolff.nu.
Grill i regnvejr
Man kan grille på en kuglegrill i al slags vejr, hvis man bare er klar til at tage sine forholdsregler, hvis der sker en uventet vejrændring.
Vi har f.eks. i stormvejr en gang oplevet, at låget til grillen blæste af. Dels er det jo ikke så godt for tilberedningen af maden, dels kan låget få nogle slemme skrammer. Så hvis det blæser meget eller ligefrem stormer, må man finde et hjørne med læ.
Hvis det sner kraftigt sker der en vis afkøling af grillen. Det må man tage højde for i stegetiden. Hvis det regner kraftigt, sker der en hurtig og voldsom afkøling, og så er det godt at have en sækkevogn ved hånden, så man kan få kørt grillen i læ eller ind under et halvtag.
Da vi prøvede det første gang, gik det galt. Under kørslen med sækkevognen havde vi ikke tænkt på sovsen, men kun på stegen. Og de gode dråber i bradepanden løb ud i brikettere og slukkede delvis ilden i dem. Så det betød ekstra stegetid. Vi lavede en ny bouillon med kogende vand, så det ikke yderligere skulle sænke temperaturen i grillen.
I øvrigt burde en sækkevogn være fast tilbehør til en Weber Grill. Man kan sige meget godt om denne grill, men understellet med to hjul er lavet på en sådan måde, at det meget let går fra hinanden, hvis man forsøger at køre med det. Men "ladet" på en sækkevogn kan gå ind under grillen og gøre transporten fra den ene ende af haven til den anden let.
Stegetider
Vi er blevet ringet op - især lørdag sidst på eftermiddagen af en del læsere, der var i gang med at stege en bornholmerhane, en flæskesteg eller en culotte.
De spørger som regel, hvor lang tid, de skal stege de enkelte dele.
Det er ikke så besværligt, men når man er begynder er man naturligvis lidt mere nervøs, end når man har brugt grillen et stykke tid.
Men de stegetider, der opgives for ovnstegning passer som regel også meget godt ved grillstegning.
Selvfølgelig er det ærgerligt, hvis noget er blevet stegt enten for lidt eller for meget. Men skulle man f.eks. begynde at skære i bornholmerhanen og finde ud af, at den godt kunne have tålt et kvarter mere, er der jo ikke andet at gøre, end at putte den tilbage i grillen. Det har vi prøvet en enkelt gang. Og så skal vi gentage advarslen om, at meget lyst kød godt kan blive lidt rødt under stegningen. Det skyldes formentlig røgen, så især en kylling kan blive lidt rødlig, selv om den er færdigstegt.
Lukker for spjældet
Blandt de spørgsmål, vi bliver stillet i telefonen eller når vi møder folk i byen, er, om vi griller med fuld lufttilførsel. Svaret er, at det gør vi som regel. Hvis der er stærk blæst, skruer vi dog lidt ned for lufttilførslen, og hvis vi under stegningen finder ud af, at stegen bliver færdig før den skal bruges, skruer vi også ned til halv lufttilførsel både i bunden og i toppen af grillen.
Og husk, når stegningen er færdig og eftervarmen ikke skal bruges, kan man ligeså godt lukke helt. For så kan den del af briketterne, der ikke er brændt ud, genbruges.
|