Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Bornholmerhane på dåse, flot rød-grøn salat

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

Endnu seks uger med kugleskøre sommergriller

I fjor havde vi den fornøjelse i Bornholms Tidende i nogle sommeruger at fortælle om, hvordan vi har haft fornøjelse af en kuglegrill til madlavning sommer såvel som vinter. Nu er vi på banen igen, og vi vil bestæbe os på at bringe tips og ideer videre og fortælle om, hvordan man får mest muligt ud af sin grill eller andre udendørs anordninger, der kan bruges til madlavning.

Vi har været på jagt efter en bornholmsk familie med et egentligt udekøkken for også at kunne fortælle om, hvordan et sådant fungerer. Hvis der blandt læserne er nogen, der har et udekøkken eller er i gang med at bygge et, hører vi gerne fra vedkommende.

Vi bruger vores Weber-kuglegrill til madlavning året rundt, og højdepunktet er faktisk julegåsen, der bliver til under langtids stegning ude i vinterkulden.

I forårs- og sommertiden er der så fantastisk mange forskellige madmuligheder, at man må sige, at grillen kommer rigtig til sin ret, når vi kan sidde ude i lune sommeraftener og nyde maden under afslappede forhold alene eller sammen med familie og venner.


Sne er ingen forhindring ...

Så nu venter vi bare på det lune vejr. Men husk: Selv om det ikke er vejr til at sidde ude, er det stort set aldrig så dårligt vejr, at man ikke kan bruge sin grill. Husk også, at man aldrig må bruge sin grill indendørs. Der udvikler sig luftarter, som er dødsensfarlige. Derimod er der intet i vejen for at man kan bruge grillen under et halvtag med læ.

Som i fjor er vi interesseret i læseropskrifter på retter, som vi ikke har beskrevet i forvejen.

Man kan sende e-breve til os på wolff@bhstid.dk eller kontakte os pr. telefon.

Elly og Søren R. Wolff

Bornholmerhane på øldåse
Vi var med, da Fridolf & Bidstrup inviterede til en Weber-eftermiddag i Snogebæk her i den tidlige sommer. De danske grillentusiaster Miriam og Jan Glæsel var inviteret til at komme og fortælle. Det blev en munter og lærerrig eftermiddag for de ca. 85 deltagere Vi havde godt nok hørt om det fra nogle amerikanske bekendte, men fik nu gentaget, at man kan få en ekstra saftig og lækker hane, hvis man forsyner den med en halv dåse øl, når den sættes på grillen.

Dette måtte jo efterprøves med de i forvejen meget lækre bornholmerhaner fra Hasle. Så vi har med stor succes serveret Bornholmerhaner på dåse et par gange, bl.a. for de føromtalte amerikanske bekendte, som var temmelig overraskede over resultatet. De troede vist nærmest, at sådan noget kun kunne laves hjemme i Guds eget land.

Vi skal straks advare mod at købe de allerstørste bornholmerhaner. De kan kun lige stå op i grillen, medmindre man erhverver sig en af de helt store Weber-griller med plads til 20-25 haner. Den type har en god højde, men er måske både for dyr i indkøb og drift til en almindelig familie.

Mange efterligninger af Weber-grillen vil ikke kunne anvendes til hane på dåse. Så skal man vælge betydeligt mindre kyllinger af en kvalitet, som vi ikke selv ville anvende. Men nu til opskriften ...

Ølhane
Beregn en bornholmerhane til fire personer. Hvis I foretrækker mindre kyllinger, så beregnet en kylling til to-tre personer, afhængig af størrelsen.
  • 1 fersk bornholmerhane
  • salt peber, rapsolie fra Lehnsgaard
  • 1 dåse øl (skænk halvdelen op i et glas og nyd det under tilberedningen)
  • staniol.
Hanen skal steges over indirekte varme - altså med grillbrikketterne ude ved siderne og en staniolbakke eller bradepanden imellem.

I bradepanden klargøres en kyllingebouillon i en liter kogende vand, og der tilsættes krydderurter efter smag. Man skal være varsom med nogle af de mere kraftige krydderurter som f.eks. løvstikke, da den helt kan overtage en ret, hvis der er for mange blade i bouillonen. Man skal jo også helst kunne smage fjerkræet.

Kyllingen gøres klar, gnides let med salt og peber indvendig og udvendig. Dåseøllen åbnes, halvdelen skænkes som nævnt forinden op i et glas og nydes under tilberedningen.


Heli løfter låget for fem dejlige ølhaner.
Vi kommer staniol omkring øldåsen, så dens farvede sider ikke smitter af på kyllingen. Derefter sættes dåsen op i måsen på kyllingen. Kyllingens pensles med den gyldne rapsolie, og derefter sættes den ind på grillristen, hvorefter den steger i ca. halvanden time til to timer.

Øl eller sodavand
Hvis man ikke har en øl ved hånden, kan en dåsesodavand erstatte den. Det forbavsende er nemlig, at kyllingen ikke smager det mindste af øl eller sodavand, når den serveres, men bare bidrager til en saftig kylling med sprødt, lækkert skind.

Vær opmærksom på, at den opretstående kylling fylder meget, og i en Weber grill er der maksimalt plads til tre på én gang. Mange grill-efterligninger har slet ikke højde til at kunne rumme en stående hane på dåse.

man skal endvidere være opmærksom på, at hanerne ikke må stå for tæt på hinanden. Så bliver skindet nemlig ikke rigtig sprødt og gyldent. Vi ved det af bitter erfaring. Serveres med små, nye kartofler og sovs, lavet på det siede indhold fra bradepanden. Server en lækker salat til.

Lige for tiden er der mange dejlige salater, og man kan jo tilsætte masser af de lækre grøntsager, vi for tiden har i haven, kartofler, gulerødder, ærter, tomater, agurker, ostetern, grønne oliven med mandler, sorte oliven, hakket persille og groft, friskhakket peber samt rapsolie.

Flot rød-grøn salat
Her er et forslag, som passer godt til hanen:

Salaten rengøres og kommes på et stort ovalt fad.

Tomaterne skives, det samme gøres med agurkerne. Hvis I skærer lidt på skrå, får I pænere og længere skiver.

Tomaterne lægges yderst ovenpå salaten i fadet kanten rundt, derefter agurkeskiver og inderst på fadet osteterninger, grønne og sorte oliven, eventuelt et drys groft hakket persille. Inden servering stænkes med rapsolie og med et drys peber.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007