Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Gederyg/-kølle, velkomstdrink med hjulkrone, grillhus m.m.

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

Grillstegt gederyg eller -kølle
For nogle år siden var der et større gedeprojekt på Bornholm. Ved den lejlighed smagte vi for første gang gedekød og fandt ud af dets mange kvaliteter og velsmag. Og selv om det i smagen minder om en blanding af rådyr og lam, så har det den fordel, at de fleste, der ikke bryder sig om lam, kan lide ged. Kødet er mørkt, meget kompakt og reelt. Vi har tidligere fået ged på forskellig måde fra indekøkkenet. Men da vi for nylig havde ged på menuen, måtte det afprøves i kuglegrillen. Vi blev bestemt ikke skuffede. Det lækre kød blev om muligt endnu mere saftigt, mørt og med stor velsmag.

Vi har formået Håndværksslagteren til i denne uge at have gedekød, så vores opskrift kan afprøves.

Det skal I bruge:
Til 4-6 personer kan vi anbefale et stk. gederyg på 25-30 centimeter eller en kølle. Og hvis man f.eks. både vil stege en ryg og en kølle, kan det godt lade sig gøre på samme tid i grillen.

Kødet gnides godt med en marinade af fint klippede krydderurter, salt, peber og rapsolie. Det lægges i et fad, der tildækkes og hviler 3-4 timer i køleskabet. Beregn ca. to timers stegetid.

Det betyder, at grillstarteren/optændingsrøret skal fyldes op med briketter godt 2 1/2 time, før I vil byde til bords.

Bradepanden
Når I har tændt op under briketterne, skal bradepanden klargøres med bouillon (enten grønsags- eller oksebouillon), diverse friske krydderurter, 2-3 gulerødder, skåret i stave, og 1-2 løg i både.

Når briketterne er glødende, placeres de ude i to sider, så der er plads til bradepanden imellem. I vores grill har vi nogle særlige briketholdere, der løser det problem på en let måde. Hvis I bruger stegholder, pensles den med rapsolie. Hvis I steger direkte på risten, skal den have en tur med den flotte olie, inden kødet lægges på over bradepanden. Læg låg på - og sørg for at åbne helt for lufttilførsel både i låget og i bunden. Steges som nævnt ca. 2 timer.

Vi tager sovsen en gang til
Når stegen er klar, lægges den til hvile, pakket ind staniol og Tidende eller Rytterknægten, mens sovsen fremstilles inde i køkkenet. Indholdet i bradepanden sies, og danner en lækker hovedbestanddel til sovsen, der kan smages til med rødvin, fløde og ost (Sct. Klemens Bleu eller verdensmesterosten også fra Klemensker). Som vi har bemærket et par gange, giver tilsætning af ost et meget lækkert pift.

Rysteribs
Til retten spises nye, små kartofler, kogt sammen med en kvist løvstikke. Og da det nu er ved at være bærtid, vil vi foreslå rysteribs, der dog kræver nogle dages forberedelse.

Vi har hentet nedenstående opskrift på rysteribs fra Tørsleffs evigtunge "Den Grønne Syltebog":
1 1/2 kg ribs, 1tsk. citronsyre, 1 kg melis, 1 tsk. Atamonpulver eller 2 tsk. flydende Atamon. Ribsene ribbes og skylles. En kopfuld af bærrene knuses og røres med citronsyre. Resten af bærrene drysses i lagvis med sukkeret i en krukke. Atamon tilsættes. Krukken dækkes til og stilles koldt. Der røres med mellemrum nogle dage, til sukkeret er smeltet. Syltningen fyldes i Atamonskyllede glas, der dækkes løst til og bindes over 2-3 dage efter ophældningen.

Elly har gjort geden klar med den
marinade, som er nævnt i artiklen,
og nu lægger hun den på grillen
til et par timers stegning.

Den færdigstegte gederyg har
overstået hvileperioden, og nu
skærer Mads den til - i
mangel på et udekøkken
inde i husets køkken.

En tallerken med grillstegt
ged, nye, små kartofler
og salattilbehør. Lige nu
vil vi anbefale rysteribs.

Hjulkrone - for øjets skyld
Hjulkronen er en lidt overset plante i køkkenhaven. Nogen bliver træt af den, fordi den har det med at brede sig meget voldsomt gennem de mange frø, den kaster. Men man bestemmer selv, hvor mange man vil lade stå.

Hvad har hjulkronen nu med grillmad at gøre? kan man spørge. Og svaret er naturligvis, at vi ikke griller hjulkronen, men dens smukke blå blomster pynter gevaldigt på en hvilken som helst salat.

Det er en gammel lægelante, som middelalderens munke berigede den danske urtehave med. På latin hedder hjulkrone Borago officinalis, det er officinalis, der fortæller os, at det er en lægeurt. Udtræk af blade og blomster er da også i folkemedicinen brugt mod nervøsitet og som blodrensende middel.

Vi bruger de blå blomster til at lægge på grønne salater eller i velkomstdrikken. Det pynter gevaldigt, og gæster, der ikke tidligere har oplevet det, er gerne lidt betænkelige.

I Politikens Havebog står der følgende om anvendelsen af hjulkronen:
"Blomster og de helt nye blade bruges i grønne salater, saucer, svamperetter, agurkesalat opg spinat. Hjulkrone kaldes også agurkurt, fordi den har svag duft og smag af agurk." Videre står der i øvrigt, at når bladene bliver stive, er de ubrugelige.

Hjulkronen er en ganske pyntelig
sag i alle former for salater
og velkomstdrikke. Her er
Karoline taget i hjulkroneplukning.

Vi bruger ikke hjulkronen for smagens eller blodrensningens skyld, men for øjets.

En velkomstdrik med hjulkrone kan f.eks. komponeres med følgende indhold:

  • Hyldeblomstsaft
  • hvidvin
  • isterninger
  • en skive cittron
  • 2-3-4 hjulkroneblomser.
Vil man gerne have lidt farve på drikken, kan man også bruge rosé i stedet for hvidvin. Rosé er efter vores mening en overset vin i Danmark.

"Huset" under grillen
- Hvad er det for et hus, man kan se på billederne af jeres kuglegrill?

Det spørgsmål er vi nogle gange blevet stillet overfor i det sidste par dage.

Svaret er enkelt Det er en askeskuffe, som opsamler briketternes aske, så det ikke er nødvendigt at tømme grillen hver gang, man har haft den i gang.

Under selve risten, hvor vi har briketterne liggende, er der i kuglens underdel nogle huller og en særlig anordning der gør, at man kan få asken til at falde ned i askeskuffen. Samtidig fungerer hullerne som luftindtag under grillprocessen. Og i låget på grillen er der nogle regulerbare huller, så den opvarmede luft også kan komme ud.

Askeskuffen er ikke nødvendig, men en lettelse, som stammer fra det geniale Weber-koncept. Asken fra grillen putter vi i kompostbeholderen. Der er helt givet udmærkede mineraler skjult i asken, så den kan være med til at forbedre vores kompost.

Der findes forskellige modeller af griller - og hos Weber har med og uden askeskuffe. Vi syns, at askeskuffen er en finesse, som gør det hele lidt lettere.

Her er et billede fra det
tidlige forår. Der skal tændes
op i briketterne. Under
grillen ses det askehus, som
sidder under nogle af Weber-
modellerne.

Når uheldet er ude
Det er jo som bekendt ikke alt der lykkes i en gasovn. Sådan er det også med kuglegrillen. Det altafgørende for, at tingene lykkes er at man har fået ordentlig varme på grillen. Det kræver gode briketter. Og omhyggelighed under optændingen.

Vi har tidligere skrevet om briketterne. Det er vigtigt, at de er af en god kvalitet, at deres brandværdi er stabil. Som en tommelfingerregel kan vi sige, at brandværdien skal være mindst 20.000 kilojoule. Der kan også stå på pakningen, hvor mange timer briketter varer. Tre timer er godt.

Hvis man skal stege noget, der skal bruge mere end tre timer, kan man fylde briketter på undervejs.

Vi har været udsat for flere uheld med vores kuglegrill. Første gang vi skulle bruge den, havde vi ikke fået sat ild til nok briketter - så vi puttede undervejs i processen flere på. Siden har vi været udsat for at briketter, vi havde tillid til, ikke levede op til forventningerne, så vi brugte dobbelt så mange som normalt. Det var til en omgang bornholmerhaner, der så meget-meget blege ud, efter at de havde stegt i normal tid. Da vi kom en ny omgang briketter på, hjalp det - men stegetiden blev voldsomt forlænget. Heldigvis var det tålmodige gæster.

Da vi jo både har stegt i frost, sne og regnvejr må det siges, at anbefalede stegetider forøges lidt. Med erfaringen følger fornemmelse for, hvad det "lidt" indebærer af forøget stegetid. Men her kan det omtalte stegetermometer komme en til undsætning.

Tre gode poser briketter:
Quick Glow (set i Brugsen),
Heat Beads (Råd og Dåd) og
Grill Briketter (Netto).

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007