Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Bornholmsk sommerbuk, lækker grundsovs fra grillen, bananer a la Lindén

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

Bornholmsk sommerbuk - ca 6. personer
Naturligvis kan opskriften også bruges til en buk, der er skudt på et andet tidspunkt af året.

Ingredienser:
  • en dyrekølle
  • bornholmsk rapsolie
  • salt
  • peber
  • nye bornholmske kartofler
  • løg, gulerødder, diverse krydderurter fra haven
Køllen pensles med olie og drysses med salt og peber.

Placeres direkte på risten eller i en stegholder på risten direkte over bradepanden med den klargjorte bouillon.

Låget lægges over, og der åbnes for lufttilførslen. Steger 1 1/2 til 2 timer, afhængigt af, hvor gennemstegt, man ønsker den. Jo længere den steger, jo mere tør bliver den. Køllen kan hvile, medns I laver sovsen. Pak den ind i sølvpapir og en Bornholms Tidende. Så er den fin og klar, når I er færdige med sovsen.

Til sommerbukken skal I selvfølgelig have nyopgravede bornholmske kartofler, helst fra egen have. Noget, der giver et fint pift til kartoflerne er, at koge dem med en stilk løvstikke og selvfølgelig salt. Løvstikken er med til at fremhæve den særlige fornemmelse af ny kartoffel her tidligt på sæsonen. Er I bange for at kartoflerne koger over inde i køkkenet, mens I passer grillen uden så kom en lille sjat olie i gryden, så koger de ikke over.

Der er flere ting en god avis
kan bruges til. Nu også sammen
med staniol til indpakning af en
steg, der skal hvile.

Tilbehør til køllen kan være efter behov. F.eks. diverse salater, walldorff salat, chips, gele osv. Og så naturligvis sovs, som vi omtaler generelt i næste artikel.

Lækker grundsovs fra grillen
Vil I have en god sovs, kan denne opskrift bruges til de fleste kød- eller fiskeretter, der steges i en kuglegrill.

Det forudsætter, at vi bruger grillens indirekte varme og altså fyrer op med kulbriketter ude i siderne og sætter en bradepande i midten lige under stegen.

Fyld kogende 1-2 liter vand i bradepanden, der skal være mere end bunddækket. Opløs en bouillonterning eller -pulver i vandet. Det kan være grøntsags- hønse-, okse-, ande- , kalvebouillon eller, hvad der nu passer til den aktuelle steg.

Pluk godt med krydderurter. Det kan være, hvad I har eller kan lide, f.eks. persille, estragon, løvstikke, spansk kørvel, salvie, rosmarin, timian, citronmelisse, løg skåret i kvarte, skrællede og udskårne gulerødder, persillerod, pastinak, selleri. Skyl det hele godt og læg dem i bunden af bradepanden. (Mangler man egne krydderurter, er der mulighed for at hente dem ganske gratis i den lille krydderurtehave i Aakirkeby - indgang skråt overfor kirken).

Når kullene er opvarmede fordeles de i begge sider af bradepanden, der sættes imellem dem. Derefter sættes risten over. Og det kød, I har besluttet jer for, placeres lige over bradepanden på risten eller i en stegholder, der er smurt med olie. Vi bruger selv den fremragende bornholmske rapsolie, da det er den bedste på markedet, f.eks. meget bedre end den højt opreklamedrede olivenolie.

Når kødet er klar, fjernes det et øjeblik fra grillen. Her kommer stegholderen til sin ret. Bradepandens indhold, der nu er blevet beriget med fedt og saft fra kødet, hældes over i en gryde. Krydderurterne sies fra. Husk endelig masser af grypedelapper og eller handsker. Nu kan I supplere med fløde, rød- eller hvidvin, kulør, salt og peber og jævne. Det bliver en pragtfuld sovs. Den kan naturligvis også laves uden fløde og smager stadig herligt.

(Som det fremgår af senere artikler giver det et ekstra pift at tilsætte sovsen lidt blød ost, og vi anbefaler varmt, at man bruger Sct. Klemens Bleu eller verdensmesterosten fra det bornholmske mejeri i Klemensker).

Nyopgravede bornholmske
kartofler, lækker sovs og
sommerbuk anrettet
med stegte løgringe og grønt.

Bananer a la Lindén
Når man er færdig med at stege hovedretten kan man lukke voldsomt nedfor lufttilførslen i kuglegrillen, så man bevarer gløderne i kullene. En halv times tid før man skal servere desserten, lukkes påny op for lufttilførsel. På risten lægger man nogle bananer og lader dem ligge til de nærmest har sort/mørkebrun skal.

Det betyder nemlig, at de så er stegt bløde indeni. De lægges derefter på tallerkenen, og der skæres et kirurgisk snit fra ende til anden, hvorefter man udvider snittet, således at bananens indre delvis blotlægges.

Det var blevet halvmørkt i den
bornholmske sommeraften, da
Niels Lindén satte banerne over.

Herren hjælper galant damerne med at åbne deres bananer.

I såret drysses puddersukker i rigelig mængde og til slut steriliseres sagen med enten rom, whisky eller drambuelikør - alt efter smag og med hensyntagen til, at førerbeviset kan være i fare ved indtagelse af selv mindre bananer, specielt i de tilfælde, hvor der parallelt konsumeres promilleholdige drikke. Man skal lige huske, at dække hele balladen med en ordentlig klat nypisket flødeskum.

Men det er et let og god dessert - og den er der ingen ben i...

Men måske skal gæsterne vælge at tage en taxa hjem.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007