Grillforside
Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen
Nice-borgmesterens oliven
2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb
2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat
2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer
|
Vegetarmenu med tasmanske krydderier, laksefolet, hindbærrand
Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende
Lækker vegetarmenu med tasmanske krydderier
Vi fik besøg af Annie Dunch, bedre kendt som Madam Dunk, der delvis har slået sig ned på Bornholm, efter at hun har lukket sin modebutik på Strøget i København. Hun designer fortsat kjoler og sælger dem på Bornholm hos Kylle Smed i Aakirkeby. Men hun har også startet et nyt firma, Dunk Food, der bl.a. importerer krydderier og dressinger fra Tasmanien.
Hun ville gerne vise os, hvordan man på grillen kan lave en menu for vegetarer og med brug af nogle af spændende dressinger.
Velkomstdrink
Hun startede med en velkomstdrink i portionsglas. Den skulle egentlig have været med mango-sorbetis. Da vi ikke kunne finde den is i bornholmske forretninger, købte vi i stedet en moden mangofrugt, skar den i småstykker og overhældte den med en god mousserende vin, pyntede med citronmelisse. Skål.
|
Karen, Leila, Jørgen og Annie besigtiger kartofler og fisk på grillen. Næste gang vi skal lave den slags kartofler, skal de ikke placeres direkte over glædende briketter. Så man må vælge to griller eller bruge ovnen i køkkenet som alternativ.
|
|
Forret: Avokato med gedeost
Beregn pr. person:
- 1/2 moden, avokado
- 1 stk. gedeost, ca. halvanden centimeter tyk, f.eks. Sainte Maure, der passer fint i størrelsen.
- 1 lille håndfuld ristede mandelspitter
- lidt salat og tomater i både samt dressing, f.eks. den tasmanske Lemon Myrtle.
Anret på en tallerken den halve avokado (uden sten og skal) på et leje af salat. Kom lidt dressing i avokadoen. Grill gedeosten lige før serveringen og placer den over dressingen. Pynt med ristede mandler.
De tasmanske dressinger fåes i flere butikker på Bornholm.
Forret med avokado og diverse lækkerier.
|
Hovedret: Laksefilet
Lakse- eller ørredfilet, beregn 200 gram pr. person. Filetten marineres med Lemon Myrtle-dressing en time og grilles 15-20 minutter over indirekte varme i en foliebakke. Inden krydres den yderligere med tasmanske vildtvoksende urter fra regnskoven.
Som tilbehør skal bruges små kartofler, som koges lidt inden de sættes i en bakke over grillen. Vi brugte nye, lækre aspargeskartofler. De koger i fem minutter. Derefter hældes vandet fra dem og de kommes i en foliebakke. De overhældes med lidt traditionel dressing, krydres med en tasmansk specialitetet, peberbær, og grilles til de er møre. Men pas på, de ikke kommer over direkte varme, så brænder de på, ved vi nu af egen erfaring.
Dertil serveres en halv grillet squash, udhulet som en båd, fyldt med champignon, tomat, kødet fra squashen, to æg og feta ost. Grilles i ca. en halv time, hvorefter fetatternene kommer på og griller med i endnu ca. en halv time.
Yderligere tilbehør består af salat, iceberg, rucola, små tomater, friske ærter med barbeque dressing.
Da vi har høns, der ikke bryder sig om dressing, hælder vi aldrig denne over salaten, men overlader det til den enkelte ved bordet at udføre denne handling. Af en eller anden grund får man altid for meget salat, så det overskydende serveres for hønsene, der takker med lækre gule æggeblommer. x x
|
Så er hovedretten serveret.
Annie serverer for Leila.
|
|
Dessert: Hindbær med rand af flødeskum
Friske hindbær med flødeskum, pyntet med Rasperry Lust Dust (frysetørrede hindbær fra Tasmanien) med rand af flødeskum, citronmelisse som pynt.
Randen af flødeskum var en helt ny "opfindelse", som Elly og Annie fandt ud af i en håndevending, da de fyldte en rund form op med pisket flødeskum, satte den i fryseren en times tid og inden servevingen vendte den på hovedet efter at have overhældt formen med lidt varmt vand. Og vupti kom flødeskummen hel uden - uden at være stivfrossen. Den så rigtig elegant ud med de røde hindbær som pynt og lækkert tilbehør.
Det virker enkelt, og det er såmænd heller ikke særlig tidskrævende. Det, der kræver mest tid, er faktisk indkøbene, som Elly havde foretaget, da Annie Dunch ankom en times tid før gæsterne og gik i gang med arbejdet.
At Annie Dunch faktisk først i de senere år er begyndt at interessere sig for at lave mad, lagde man ikke mærke. Tværtimod er hun endda god til at improvisere, når man ikke lige kan få det, der er bestemt i forvejen. Det har hun i øvrigt til fælles med Elly. De to lader sig ikke slå ud af, at man ikke altid kan få det, der står i opskriften. Så må man bare finde på noget andet.
|
Annies og Ellys nye opfindelse: Flødeskumsrand med hindbær.
|
|
Tasmanske marinader - velegnet til grill
Annie Dunks tasmanske marinader og krydderrier kan købes i en stribe bornholmske forretninger, nemlig:
- Snogebæk: Spar
- Nexø: Spar på torvet og Forellen ved havnen
- Svaneke: havnekiosken
- Gudhjem: Spar
- Aakirkeby: Håndværksslagteren
- Rønne: Helsekosten
- Østermarie: Fotografens Hus
Uden for Bornholm er der selvsagt også en række forhandler. Dem kan man få oplysning om ved henvendelse til DUNKFOOD, e-post: info@dunkfood.dk
Annie Dunks tasmanske marinader.
|
Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk
|
|
|
Opdateret d. 15.1.2007
|
|