Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Nice-borgmesterens OLIVEN

Det forekommer, at man i danske haver - på lune steder - kan dyrke oliven, der bærer frugt. Vi har i hvert fald her i Aakirkeby en bekendt, der har høstet adskillige oliven på sine to planter, som hun har plantet ved terrassen.

For det tilfældes skyld, at man ønsker at anvende disse i madlavningen, har vi fra en god bekendt i Provence fået nedenstående opskrift på, hvordan man behandler oliven. Opskriften er temmelig berømt i dernede, fordi den er siges at stamme fra borgmesteren i Nice:

De modne oliven lægges i blød i rent, koldt vand i 12 dage, og vandet skiftes hver dag.
Derpå fremstilles en saltlage af rent vand med 100 gram groft havsalt per liter vand. Saltlagen koges i knap 5 minutter (med låg).
Når saltlagen er helt afkølet, lægges alle oliven deri, der tilføjes en gren fennikel, og låget lægges på.
Efter godt 3 uger smages der på en oliven, og såfremt smagen endnu er for bitter, fortsættes lagringen. Hvis saltlagen er svundet ind, skal der tilføjes saltlage.
Når smagen er passende, afskummes lagens overflade, og alle oliven kommes i glas og dækkes med saltlagen (100 gram salt per liter vand).

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007