Nice-borgmesterens OLIVEN
Det forekommer, at man i danske haver - på lune steder - kan dyrke
oliven, der bærer frugt. Vi har i hvert fald her i Aakirkeby en
bekendt, der har høstet adskillige oliven på sine to planter, som hun
har plantet ved terrassen.
For det tilfældes skyld, at man ønsker at anvende disse i
madlavningen, har vi fra en god bekendt i Provence fået nedenstående
opskrift på, hvordan man behandler oliven. Opskriften er temmelig
berømt i dernede, fordi den er siges at stamme fra borgmesteren i
Nice:
De modne oliven lægges i blød i rent, koldt vand i 12 dage, og vandet
skiftes hver dag.
Derpå fremstilles en saltlage af rent vand med 100 gram groft havsalt
per liter vand. Saltlagen koges i knap 5 minutter (med låg).
Når saltlagen er helt afkølet, lægges alle oliven deri, der tilføjes
en gren fennikel, og låget lægges på.
Efter godt 3 uger smages der på en oliven, og såfremt smagen endnu er
for bitter, fortsættes lagringen. Hvis saltlagen er svundet ind, skal
der tilføjes saltlage.
Når smagen er passende, afskummes lagens overflade, og alle oliven
kommes i glas og dækkes med saltlagen (100 gram salt per liter vand).
|