Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Tun, gedekølle, varm salat på wok, anisbrød på eftervarmen og rapsolie

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

En kok, en wok, en grill og lækre bornholmske råvarer
Vi havde indbudt en kok, nogle bekendte prøvesmagere og så en masse godt vejr. Både kokken og prøvesmagerne kom. Det gode vejr udeblev, så vi måtte nøjes med at tilberede maden uden døre og nyde den inde i stuen.

Kokken var Ole Rye fra Aakirkeby. Han har boet en halv snes år på Bornholm, men kommer ovrefra og har i mange år været leder af Danmarks største køkken, der leverer mad til alle restaurationer i Kastrup Lufthavn. På Bornholm har Ole Rye haft forskellige opgaver.


Ole Rye, Leif Smed og Ivar Bilenberg kigger til maden på wokken.

Vi mødte ham første gang på Torvet i Aakirkeby under demonstration af en udendørs "hot wok" og en ny tøndegrill.

Ole kunne trylle med hot wokken og få utroligt lækre ting ud af det ringeste kød. Så sådan en måtte vi også afprøve.

Vi tog derfor på indkøbstur med Ole Rye og købte ind til prøveaftenen. Vi måtte både i Netto og SuperBrugsen for at få det, vi skulle bruge.

Bortset fra det dårlige vejr, blev det en meget vellykket aften med en hel del dejlig og lækker mad - fremstillet dels på kuglegrill, dels på wokken.

Det blev til følgende lækre retter ...

Tun på grill
Limemarineret tunsteak, svøbt i blancheret spidskål. Steges i 15 minutter på indirekte varme på grillen.

Serveres med en limedressing, der består af cremefraiche 38 %, hakket rødløg og limeskal, salt og peber.


Tun pakket ind i blancheret
spidskålsblad overvåges af
Elly Bilenberg.
Helstegt gedekølle med udblødte abrikoser
Abrikoserne udblødes. I lommerne, der stikkes i kødet, puttes abrikoserne og hvidløg. Køllen pensles med rapsolie og steges på grillholderen i ca. en til halvanden time efter størrelse.

Garniture: Nye kartofler, auberginer, nye røde og hvide løg samt rapsolie, citrontimian og salt. Steges i bradepanden i 45 minutter ved siden af gedekøllen.

Varm salat på wok
Snittet spidskål, rødkål, løg, nektariner, nye gulerødder, løvstikke og eventuelt spidskommen. Snittes fint og kommes i den oliesmurte wok. Steges indtil det er mørt og lækkert. Serveres med sorte og grønne oliven samt ostetern, der blandes i lige inden servering.

Anisbrød på grillens eftervarme

  • 1/2 liter vand,
  • 1 dl. rapsolie fra Lehnsgård
  • salt og anis
  • 50 gr. gær
  • mel fra Bornholms Valsemølle
Bages til lækre boller ved 40 minutter i bradepande over indirekte eftervarme. Vi har prøvet med friske blade fra anisplanten, som hos os kendes som spansk kørvel. Men bladene giver ikke den lækre anissmag, som man opnår, hvis man bruger knuste, tørrede frø.

Garnituren på risten med kokken
Ole Rye til venstre og Leif Smed
til højre. Det skal retfærdigvis
siges, at Leif Smed er en mester
i et køkken.

En tallerken ged og garniture.

Grønt på wokken.

Flot salat til de lækre retter.

Den lækre olie fra Lehnsgaard
Når vi vælger Lehnsgaards rapsolie, er det fordi den er fremstillet af rapsfrø, der er dyrket på Bornholm, og som har været gennem den enestående proces, som foregår på Bioraf i Aakirkeby. Her har et forskerhold fundet ud af, at man får den bedste olie ved at afskalle rapsfrøene, inden de bliver koldpresset. I kvalitet siges det, at rapsolien overgår de fineste olivenolier.

Afskallingsprocessen er udviklet af forskerne, der også har konstrueret den maskine, der kan foretage dette vanskelige pillearbejde.

Hans Hansen fra Lehnsgaard har købt maskinen og retten til at bruge patentet, ligesom han lejer sig ind i Biorafs lokaler til selve fremstillingsprocessen af den klare, gyldne og meget lækre olie.

Man kan også få en økologisk, der er dyrket hos bl.a. folketingsmedlem Thor Gunnar Kofoed. Endvidere laver Lehnsgaard nogle rapsolier med krydderier, nemlig hvidløg, chili eller basilikum.

Rapsolien er velegnet til stegning, både når man skal spejle et æg eller stege en kylling, til salater eller til bagning i stedet for margarine. Ved stegning skal man enten komme olien på panden, mens den er kold, eller ved grillstegning smøre kødet ind i den flotte olie. Når det er en kylling bliver den lækker solbrun og sprød.

Hans Hansen fra Lehnsgaard med
nogle af de forskellige typer
rapsolie, hans virksomhed er
leveringsdygtig i.

Man kan også bruge olien til diverse wokretter, hvor man på forhånd har tilberedt nogle kødterninger med marinering i olie og krydderier. Det bliver rigtig lækkert og mørt, og til disse wokretter er det muligt at bruge de ringeste kvaliteter af kød, så det kan blive ganske billige sommerretter.

Vær i øvrigt opmærksom på, at olien er meget drøj, så man skal ikke bruge så meget af den.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007