Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Grillet bornholmerhane, mozzarellasalat, grilltips

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

Grillet bornholmerhane

En hane rækker til 4-6 personer - afhængigt af størrelsen. Oftest er supermarkedernes bornholmerhaner på 1500 til 2100 gram, oplyser Bornpoultry i Hasle. På vores kuglegrill kan der maksimalt være fire bornholmerhaner á ca. 2000 gram. Måske kan der være fem små haner, men de største er efter vores mening de mest lækre.

Det skal I bruge:

  • 1 bornholmerhane
  • persille
  • salt, peber
  • bornholmsk rapsolie
  • 1-2 liter bouillon
  • diverse krydderurter
  • løg, gulerødder
  • Sct. Klemens Bleu (eller verdensmesterosten) til sovsen
Hanen fyldes med persille, gnides med salt og peber og pensles med den gyldengule rapsolie. Grillen klargøres, kullene antændes og placeres i grillens sider, når de er glødende. Forinden er bradepanden med bouillon/krydderurter gjort klar. Den placeres nu i midten under grillristen.

Risten lægges på plads og pensles med olie, hvorpå hanen lægges. Steger man blot en enkelt eller to haner, kan det være en fordel at bruge en stegholder.

Når låget er lagt på, skal man ikke lette på det, før der er gået halvanden time. Vi har en gang oplevet, at vi havde købt nogle dårlige briketter, som på det tidspunkt næsten var udbrændt. Så vi måtte komme nye på i begge sider. Det forøgede stegetiden en smule, men hanerne kom til at smage ligeså godt som ellers. Efter to timers normal stegning, er hanerne sprøde og lækre.

Bemærk: kødet kan sommetider være lidt rødligt. Det er ikke fordi det er ustegt, men formentlig fordi denne stegemetode minder lidt om røgning.

Laura hjælper med at lette på
låget til et par bornholmerhaner.

Her er hanen anrettet med en
sovs af creme fraiche med purløg
og naturligvis nyopgravede kartofler
af egen avl.

Børnenes pølser og brød
Når hanerne er færdige, kan eftervarmen og den eksisterende kraft i grillbriketterne anvendes til børnenes pølser og opvarming af brød. Men så skal man enten fordele briketterne over hele bunden i grillen eller lægge pølser og brød direkte ind over de glødende kul. Hvis man vil udnytte brændslets kalorier mest muligt, lægger man låget på under stegningen.

Tilbehør
Naturligvis skal bornholmerhanen have selskab af kogte, nyopgravede kartofler og diverse salater.

En af disse følgesvende kan være en mozzarellasalat, der består af:

  • Mozzarella ost
  • feldsalat
  • rukula salat
  • tomater
  • krydderurtedrys
  • bornholmsk rapsolie
I vores familie er halvdelen knap så begejstret for den bitre, mælkebøtteagtige rukula, men fortrækker almindelig hjertesalat, så det kan også vælges. Men det stærke køn bestemmer jo! Salaten skylles. Ost og tomater skives. Krydderurter klippes/hakkes.

Placer salaten på et stort fad. Tomater og osteskiver lægges på rækker ovenpå. Der drysses med krydderurter. Til sidst stænkes med rapsolie med rund hånd. Salaten er klar til servering. Vi har indgået det kompromis, at man normalt følger mandenss smagsløg og undlader brug af enhver form for hvide, røde og alle andre løg. Til gengæld får hustruen lov til at bestemme de grønne salater. Men løgfans kan naturligvis supplere med diverse løgformer efter ønske.

Kartofler i rigelige mængder.

Sovs med pikant smag af ost
I forrige uge fortalte vi om, hvordan man laver en lækker sovs. Vi havde glemt at orientere om noget, der kan give et ganske gevaldigt pift til sovsen, nemlig tilsætning af lidt Sct. Klemens Bleu, inden sovsen varmes op. I stedet for bleu kan man også bruge den bornholmske verdensmesterost.

Vi gør opmærksom på, at flere, der ikke ellers bryder sig over ost, plejer at blive positivt overraskede over den pikante smag, det giver i sovsen.

Dessert
Når det gælder desserten i denne uge vil vi lade grillen hvile og anbefale, at man her i den skønne sommertid serverer friske bornholmske jordbær med fløde.

Endelig vil vi da gerne høre fra læsere, der eventuelt har opskrifter på gode desserter, der kan tilberedes på en kuglegrill, ligesom andre opskrifter er meget velkomne.

Vi kan kontaktes via Bornholms Tidende eller ved hjælp af e-post på: wolff@wolff.nu.

De lokaler pølser er bedst
Når vi en gang imellem griller pølser på kuglegrillen, har vi erfaret, at man får nogle af de bedste pølser, vi nogensinde har smagt fra Svaneke-slagteren eller fra Håndværksslagteren i Aakirkeby.

Så er der serveret bornholmerhaner i det grønne på Løkker.

En lækker steg falder ikke for billige tilbud
Brug aldrig almindelige trækul i en kuglegrill. Dels giver de ikke den varme, du skal bruge, dels giver de så megen aske, at hver gang du løfter låget på grillen, trækker asken op på kødet. Det smager ikke godt. Og det ser heller ikke pænt ud.

De dårligstebriketter brænder ikke ret længe. Står der på posen "1-times briketter", duer de ikke til en lækker steg. De holder ikke længe nok og bliver aldrig varme nok.

Læs på deklarationen. Hvis brændværdien er under 20.000 kilojoule, så skal de være meget billige, for at det er værd at købe dem. De bedste briketter, vi hidtil har haft, er australske og kan bl.a. købes hos Fridolf, men de er også meget dyre. Næsten ligegå gode er Nettos briketter, men de koster til gengæld kun ca. det halve.

Forleden fik vi nogle briketter af nogle tyske turister. De levede fuldt ud op til kvaliteten af de australske, men endnu har vi ikke fundet ud af, om de kan købes i Danmark.

I øvrigt er der på en kuglegrillside på Internettet oplysninger om forskellige briketters brændværdi.

Grillstarteren er uundværlig
Grillstarteren er uundværlig for enhver kuglegrill-entusiast - medmindre det da er en gasgrill, som vi endnu ikke har prøvet.

Den bedste grillstarter, vi kender, er Webers originale. Den er så stor, at der er plads til lige netop den mængde, vi foretrækker at fyre op med. Men det skal erkendes, at den er dyr, og at man kan få mange mindre grillstartere til betydeligt lavere priser. Ofte kan man få to for samme pris som Webers. Om de så er ligeså holdbare, tør vi ikke sige noget om.

Når grillstarteren er fyldt op, sætter vi den på den nederste rist i grillen og tænder op med et par sprittabletter. Det er bandlyst at bruge nogen form for let antændelige tændvæsker, og det er ofte besværligt med aviser som opfyringsmiddel. Men med tålmodighed kan det være en nødløsning, hvis man er løbet tør for sprittabletter.

Stegholder gør det lidt lettere
Stegholderen er en perfekt måde at stege sin steg på. Den sættes ovenpå risten. Når stegen skal ud for at drypbakken/bradepanden kan fjernes, er det betydeligt lettere at transportere stegen i stegholderen, ligesom det også er let at flytte den hen til skærebrædtet, når den er færdig. I øvrigt anbefaler vi, at enhver steg hviler, pakket ind i staniol og Bornholms Tidende en kort stund, inden den skæres ud.

Man kan få andre holdere, riste og spyd samt grøntsagsholder og kebabsæt, som vi ikke vil komme nærmere ind på her.

Aludrypskåle er dyre - brug hellere bradepande
Da vi startede med kuglegrillen købte vi straks to pakker med drypskåle af kraftigt alu. Dyrt men udmærket. Siden havde Brugsen tilbud på tre bradepander for et forholdsvis lille beløb. Dem købte vi til erstatning for alu-bakkerne. Den ene passer perfekt mellem de to kulholdere. Drypbakken fyldes - som beskrevet i en artikel - med vand, bouillon og krydderurter fra haven, og når stegen er færdig, er der basis for den lækreste sovs.

Thomas, Heli og Elly klar med
to bornholmerhaner.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning

Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007