Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Grillstegte ribben, pæredessert med marcipan og tips om kæmpelighter og staniolrensning

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

Grillstegte ribben på kuglegrill
Her er en opskrift fra Karolines Køkken 7. Den er god til en dag, hvor man ikke har tid til de store armbevægelser. Den er oprindeligt skrevet til en elektrisk grill, men med bittesmå ændringer kan den også bruges på kuglegrillen.

6 personer

 • 3 kg ribben fra svin
 • 2 1/2 liter vand
 • 3 laurbærblade
 • 2 1/2 tsk groft salt
 • 10 sorte peberkorn

Grillsauce

 • 4 dl vand
 • 50 g smør
 • 200 g sukker (ca. 2 1/4 dl)
 • 1/2 dl friskpresset citronsaft
 • 4 tsk worchestershiresauce
 • 3 spsk dijonsennep
 • 1 tsk groft salt

Tilbehør: Salat med sur-sød dressing - og dertil flutes. Opskriften findes i Karolines Køkken 7 side 32 eller på www.karoline.dk, hvor man i øvrigt kan hente anden god inspiration til kuglegrillen.

Grill: Ca. 5 min.

Del evt. ribbenene i mindre stykker (2-3 ben i hver). Kom vand og ribben i en stor gryde og bring det i kog. Fjern skummet. Tilsæt laurbærblade, salt og peberkorn. Kog ribbenene ved svag varme og under låg i ca. 45 min. Tag ribbenene op og tør dem.


Mette og Søren passer grillen med stegte ribben og kyllingebryst.

Grillsauce: Bring vand, smør og sukker i kog i en pande (ca. 21 cm i diameter). Kog blandingen ved kraftig varme og uden låg. Rør af og til og skrab det sukker ned, som sætter sig op ad kanten. Kog karamellen ca. 13 min. eller til den bliver lysegul. Tag panden af varmen og tilsæt de øvrige ingredienser. Kog derefter grillsaucen ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min.

Pensl de kogte ribben på begge sider med grillsaucen. Læg dem på risten i grillen på indirekte varme. Vend dem efter 2-3 min.

Tips: Ribbenene, der anvendes, er flade ribben. Hvis grillsaucen bliver for tyk, kan den røres op med lidt koldt vand.

Denne opskrift videregives med tilladelse fra Karolines Køkken.

Vi kan i øvrigt oplyse, at da vi oplevede denne ret første gang, fik vi serveret såvel ribben som kyllingebryst, der også var kogt, inden det i øvrigt blev behandlet ligesom ribbenene.


Enkelt, let og lækkert.

Salat: I stedet for den salat, som Karoline anbefaler, fik vi serveret en kartoffelsalat. Til den skal der udover kogte kolde kartofler (helst små kartofler som ikke behøves at skæres i stykker eller kartofler skåret i store stykker) laves en dressing af lige dele cremefraiche og ymer, heri blandes godt med krydderurter vi brugte persille, dild og purløg, men man kan jo også putte andet i, lidt fransk (eller bornholmsk) sennep, salt og peber og eventuelt lidt citronsaft - og så skal det jo helst lige stå og trække lidt.

Pæredessert med marcipan
Halvér fire faste pærer. Fjerne kærnehusene. Læg dem i folebakke eller bradepande. Riv 75 g marecipan henover dem. Drys med hakket valnødder og hæld 2 teskefulde ahornsirup over hver pære. Grill i fem minutter og servér med is og flødeskum.

Kæmpelighter
Man kan stå og fumle med tændstikker eller cigaretlightere, når der skal tændes op i grillen. Det kan både give brændte fingre og stor irritation. Det er let at få ild i briketterne, hvis man bruger diverse brandbare væsker. Men husk: Man risikerer, at det giver afsmag på maden. Så disse væsker er bandlyste i kuglegrillen.

Derfor bruger vi som regel indpakkede sprittabletter eller særlige optændingsblokke. Man kan naturligvis også tænde op med aviser og andet papir, men risikerer at asken senere spreder sig til den mad, der skal grilles.

En god ven har lært os, at i stedet for tændstikker og lighter kan man bruge en lille gas-ukrudtsbrænder. Den er effektiv, og det skal blæse meget for at den går ud.

Staniol renser grillristen
Når man har grillet i nogen tid, finder man hurtigt frem til praktiske hjælpemidler som ikke ligefrem står i grillproducenternes kataloger. Nogle gange betyder disse hjælpemidler i øvrigt også, at man sparer penge i forhold til, hvis man havde købt de specialdesignede.

Vi har i tidens løb købt en del børster til at rense grillristen med. Bortset fra, at vi en gang i en billigbutik i Sverige faldt over nogle børster til 10 kr. stykket, har vi som regel måttet af med mellem 50 og 100 kr. for at få en ordentlig børste. Og det kan være meget svært at holde børsten ren.

Miriam og Jan Glæsel fortalte på et møde på Bornholm i foråret, at de er gået over til sammekrøllet staniol, når grillristen skal renses.

Men for at det skal virke, skal man bruge staniolen, mens risten endnu er varm.

Gider man ikke have alt det besvær med at rense risten, er der to endnu lettere metoder:
Enten kan man helt lade være med at rense den, idet eventuelt smuds fra forrige brug af grillen brænder af næste gang man tænder op. Eller også kan man lægge risten ud på græsplænen om aftenen. I nattens mulm og mørke forsvinder smudset på risten, når nattens dug eller regn har påtaget sig den snavsede opgave.


Med et stykke sammenkrøllet
staniol er det let at rense
grillristen, mens den endnu
er varm.
I øvrigt skal man være varsom med at hænge grillbørsten i dens lædersttrop i det særlige ophæng, man kan købe til en Weber kuglegrill. Vi kom en gang ud til en brændt børste og et smeltende hjul på grillen. Der var formentlig gået ild i børstens læderstrop, og varmeudviklingen har været så voldsom, at børstens træ blev antændt. Herefter faldt den ned på hjulet, der smeltede delvist.

Man kan få nye hjul, så det er en begrænset katastrofe, men hvad der ellers kan ske i den tørre sommer ved den slags små uheld, ttør vi slet ikke tænke på.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007