Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Grønne fiskefrikadeller, Hornfisk med kryddersmør og rabarberkompot, Mettes rabarberkage

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

Hvilken kuglegrill skal man vælge?
Hos os har vi foreløbig to kuglegriller. Den gode, gamle og velkendte Weber One Touch Gold til ca. 1500 kr. Vi har efterhånden indkøbt en hel masse foskelligt tilbehør til grillen, og det vil vi komme ind på i de kommende uger.

Vi er meget glade for dennne grill, somhar stået ude i regn og rusk og sne og frost -,og aldrig svigtet vores tillid.

Den er vi blevet fortrolige med og meget glade for. Den lever op til beskrivelserne og får da også i diverse afprøvninger i forskellige blade en meget fin omtale og masser af stjerner, grillbriketter eller hvad man nu bruger i stedet for kokkehuer.

Weber får megen ros, men er nu også kommet under anklage for imod dansk lovgivning at diktere forhandler priserne. Hvad der kommer ud af den afsløring, er det spændende at følge. Det hævdes, at Weber-griller koster betydeligt mindre i f.eks. Tyskland end her i landet.

Den anden grill, vi har, købte vi fornylig i Netto for 199 kr. Til den pris kan man jo ikke forvente sig noget særligt. Og vi fandt da også allerede ved første gangs brug ud af, at den er anvendelig til almindelig grillning uden låget på. For dels er den for flad til, at man kan lægge en høj steg ind i den, dels kan den - måske på grund af den flade udformning - ikke blive nær så varm som en Weber. Vi vil nok i fremtiden foretrække at bruge den til traditionelle sommergrillninger - altså pølser og revelsbens, der gerne må blive lidt svedne.


Karoline og Laura ved to kuglegriller. Umiddelbart minder de om hinanden.
Den flade grill til venstre er købt for 199 kr. og kan på ingen måde
måle sig med den næsten ti gange dyrere Weber-grill.

Der findes mange forsøg på at efterligne Weber og opnå den samme effekt. Så vidt vi ved er Dan Cook dem, der kommer nærmest på Weber. På nettet har vi set en Dan Cook grill til ca 1.000 kroner. Den opnår fine omtaler og kommer næsten på højde med sit amerikanske forbillede.

Senest har Eva Solo lanceret en meget skulpturelt set smuk tøndegrill til ca. 2200 kroner. Den vil absolut pynte i enhver have, og den kan også bruges som bord, når den ikke er varm. Den har et halvkuglerundt låg og er fremragende til traditionel grillning og måske endda som en slags udendørs varmeovn i kølige sommeraftener. Men den opnår ikke helt samme gastromiske højder som Weber og Dan Cook.

Problemet med efterligningerne er, at en meget betydelig del af dem har mindre højde end Weber-grillen. Som omtalt kan en Dan Cook-grill næsten kan måle sig med en Weber i kvalitet og anvendelse.

Et blad, der kalder sig "M!" udnævner Webers One Touch Gold grillen til vinderne med 5 osende røgskyer, mens Dan Cooks grill indtager andenpaldsen med 4 skyer. Ingen andre af de griller, som bladet har testet, opnår mere end tre skyer.


En Eva grill er meget dekorativ
og velegnet til traditionel grillning
af pølser og fedt flæsk.
Den kan også bruges som bord.
Men det kugleformede låg giver
ikke den varmeudvikling, som man
kender fra en rigtig kuglegrill.

Grønne fiskefrikadeller
Til 4 personer
  • 600 gr. hakket torskefilet
  • 3 spsk. mel
  • 3 spsk. kartoffelmel eller 3-4 rå revne, kartofler.
  • 2 æg
  • Ca. 1 hakket løg
  • Rigeligt med hakkede krydderurter, f.eks. timian, salvie, estragon, persille, løvstikke (kun lidt), citronmelisse, dild, eller hvad I nu kan lide.
  • Salt og peber.
Det hele blandes sammen, og hvis farsen er for tør, tilsættes lidt vand, inden frikadellerne formes og lægges direkte på stegepanden smurt med olie ovenpå grillristen. Hvis I ikke har en stegepande til grill, kan man i stedet bruge en ildfast klinke eller en bagesten.

Severes med små, nye kartofler, en god grov remoulade og salat efter smag. Vi kan selv godt lide en råkostsalat af revne gulerødder og æbler med saft af cirtron og appelsin , eventuelt et drys rosiner.

I stedet for torskefilet kan også anvendes gedde eller anden hvid fisk.

Hornfisk med kryddersmør og rabarberkompot
Der skal bruges filetterede hornfisk. Det letteste er, at få fiskehandleren til at filettere dem som en dobbelt sildefilet.

Fyldes med kryddersmør, steges enten på stegepanden i grillen eller i et ildfast fad. I mangel af dette kan man bruge en staniolbakke.

Serveres med små kartofler, resten af det kolde kryddersmør og frisk salat, ærter eller lignende.

Ligesom rabarberkompot egner sig godt til stegte sild, vil det kunne være et fint supplement til denne ret.

Man kan købe færdigt kryddersmør eller selv lave det af smør, purløg, dild og persille, der hakkes og blandes i blødt smør, der efterfølgende sættes i køleskabet, så det bliver stift.


Vores svigersøn, Søren Have, er en
dygtig kok, og nu er han også
begyndt på kuglegrill, hvor
han serverede denne lækre ret
af hornfisk og nye kartofler.
Tallerkenen er kopieret ind på
væggen bag grillen.

Mettes rabarberkage
Mette - vores datter - har længe disket op med en misundelsesværdig rabarberkage, fremstillet i køkkenet og bagt i den elektriske ovn. Nu har vi prøvet den på kuglegrillens eftervarme. Og det bliver den ikke mindre lækker.

Du skal bruge følgende:

  • Ca. 12-15 rabarber, afhængig af størrelse. Gerne de små stærkt røde jordbær- eller vinrabarber.
  • 125 gr. mel
  • 125 gr. mørk farin
  • 100 gr. smør, plus lidt ekstra til at smøre fadet med
  • 1 spiseskefuld stødt ingefær, som Mette plejer at erstatte med vanillesukker.
  • 75 gr. smuttede, grofthakkede mandler.
Smør et ildfast fad. Skyl rabarberne, skær dem i stykker og læg dem i fadet. Det kan godt hjælpe lidt på rabarbernes syrlige smag, at man drysser lidt med sukker, blandet med vanillesukker. Kom mel, sukker og ingefær eller vanillesukker i et æltefad og bland det med en ske. Snit det iskolde smør i. Smuldr i melet med fingrene, til det ligner savsmuld. Dæk rabarberne med den smuldrede dej. Drys mandlerne over.


Elly er klar med to tærtefade
fyldt med lækker rabarberkage, der
skal bages på indirekte varme
på grillens eftervarme.
Bages ved eftervarmen i grillen, når du har taget hovedretten af. Husk at sætte fadet på indirekte varme - ellers bliver det svært at gøre tærteformen ren bagefter. Bages med låget på i en halv til trekvart time. Hvis du foretrækker at bruge ovnen i køkkenet, skal du sætte den på 200 grader og lade den stå inde i ovnen i 30-35 minutter.

Der foreslås følgende tilbehør: En kvart liter piskefløde og tre spiseskefulde creme fraiche.

Pisk fløden og rør creme fraichen i - så smager det som gammelsdags flødeskum. Server rabarberkagen varm med det iskolde flødeskum.

Laver man en større portion af den smuldrende dej, kan resten sagtens fryses til næste gang.

Vi har valgt en dessert med rabarber, da de endnu kan høstes i havnen. Når æblerne kommer til efteråret, kan de bruges i stedet.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007